Den Alpine Have - Aktiviteter
2022
Geografisk have Kolding 2022 - (klik for at læse)
I år var plantemarkedet i Kolding flyttet fra grundlovsdag til sidst i maj (28. og 29.), dvs. det blev afholdt over 2 dage. Den Alpine Have deltog dog kun den 28. maj.
Vejret var lidt blandet, det skiftede mellem sol og overskyet med en lidt kølig vind, så det var en rigtig af og på dag, hvor overtøjet skiftevis blev taget af og taget på.
I år havde Den Alpine Have 2 temaer:
Opbygning af et Scree bed (ved Bent Nielsen, Esbjerg)
Formklipning af stedsegrønne (ved Irma Poulsen, Ringkøbning)
Markedet var ikke så stort som tidligere, og efter vores opfattelse ikke så godt besøgt som før corona'en, der var dog et rimeligt godt fremmøde, og en god interesse for foreningen og dagens tema'er - men nye medlemmer blev det desværre ikke til.
Der var dog et par "interesserede", så man må jo blot håbe det senere bliver til medlemmer :-)
Sidst men absolut ikke mindst, der var rigtig mange medlemmer der kiggede forbi og sagde hej - faktisk så mange at undertegnede ikke fik tid til at hilse på alle, hvilket jeg beklager meget, men dagen fløj afsted.
Her er et par billeder fra dagen - (klik et billede for stor størrelse / slideshow).
Forårsmødet 2022 - (klik for at læse)
Forårsmødet - Lørdag 23. april 2022
Endelig – efter 2 års pause kunne vi igen mødes til forårsmøde i Jelling, og det var på en rigtig forårsdag sidst i april. Mange var da også mødt op, der skulle snakkes med gamle venner, se fotokonkurrence, planteudstilling og så høre foredrag af Martin Hajman fra Tromsø Botaniske Have, og ikke mindst have nye planter med hjem, det er jo forår i haven.
Dage startede med at Irma Poulsen bød alle rigtig velkomne og ønskede os et godt møde. Der var også et stort velkommen til Martin, som skulle begynde dagen med et foredrag om Gentiana og dets nære slægtninge i familien Gentianaceae, som Gentianella og Swertia med flere.
Martin kender sit stof, så vi fik rigtig meget at vide om disse planter og fik set mange flotte billeder.
Efter frokost forsatte Martin med at fortælle om den Botaniske Have i Tromsø, verdens nordligste botaniske have, om havens planter og om folkene bag oprettelsen af haven. De dyrker mange planter, vi har svært ved at dyrke her i Danmark, blandt andet sydafrikanske og sydamerikanske arter. De har også flere flotte samlinger af Primula og Saxifraga.
Du kan se eller gense præsentationen fra Martins foredrag ved at klikke foredragstitlen herunder:
Formiddag: Gentiana og nabo arter i Tromsø
Eftermiddag: Tromsø arktisk-alpine botaniske hage - Planter og steinlandskap
Fotokonkurrencen: Der var indsendt 44 billeder til vurdering, du kan se/gense alle billederne her, og resultateterne her.
Planteudstillingen: Du kan se billederne af de udstillede planter, samt resultaterne her.
Du kan se lidt billeder fra dagen herunder (klik et billede for stor størrelse / slideshow).
Det var dejligt, at vi nu er komme godt i gang, og så må vi håbe, at året og fremtiden forbliver sådan, at vi atter kan mødes uden problemer.
2021
Efterårsmødet 2021 - (klik for at læse)
Efterårsmødet - Lørdag 30. oktober
Endelig kunne vi, efter 1,5 års aflysninger, igen mødes på Jelling Seminarium (University College Lillebælt), Stationsvej 4, 7300 Jelling.
I alt 72 medlemmer, havde valgt at bruge denne, efter årstiden forholdsvis milde oktoberdag, i gode venners lag.
Efter nogle tekniske problemer, som det heldigvis lykkedes Torben at få løst, startede dagens program – en lille smule forsinket.
Forsamlingen og især dagens foredragsholder Wim Boens blev budt velkommen af Irma.
Herefter blev generalforsamlingen startet, dagens dirigent blev Jørn T. Jensen, som suverænt styrede resten af forløbet.
Da der, som bekendt, ikke blev afholdt generalforsamling i 2020, blev bestyrelsens beretning for de sidste 2 år, fremlagt af Irma, forrige års regnskab, årets regnskab og næste års budget af Torben - alle blev godkendt af forsamlingen.
Du kan læse både beretning, regnskaber og budget i medlemsarealet under generalforsamling.
Valget til forenings bestyrelse blev hurtigt overstået - der var genvalg over hele linjen :-)
Du kan se bestyrelsens sammensætning her.
Generalforsamlingen sluttede med at Irma, i anledning af at vores medlemsblad ”Den Alpine Have” netop har rundet 150 udgivelser, takkede bladets redaktør Jørn T. Jensen for hans meget store indsats for foreningen.
Så blev det Wim Boens's tur, først med en præsentation af Snowdrop’s Companions - Bringing some real colour to the winter garden.’ (se eller gense præsentationen her), og over middag med foredraget ‘Favourites throughout the seasons – a seasonel walk in the garden’ (se eller gense præsentationen her), der var 2 rigtig interessante foredrag, med rigtig mange gode og særdeles inspirerende billeder.
Foredragene blev suverænt tolket af Niels Gravers Kristensen.
Planteudstillingen: Planteudstilling blev vurderet af Herluf Johansen og Niels-Jørgen Rasmussen. Du kan se de deltagene planter og resultaterne her.
Dagen sluttede (som sædvanligt) med plantesalget, og som vanligt var der trængsel :-)
Alt i alt, en rigtig god dag, i gode venners selskab :-)
Du kan se lidt billeder fra dagen her under
- Så er vi klar til Generalforsamlingen
- Irma bød velkommen
- Jørn T Jensen blev valgt som dirigent
- Irma fremlagde Bestyrelsens beretning
- Torben fremlagde regnskab og budget
- I pausen blev dagens planteudstilling nærstuderet
- Dagens foredragsholder - Wim Boens, Belgien
- Et godt makkerpar, Wims foredrag blev tolket af Niels
- 1. foredrag - Snowdrop's companions
- Frokosttid.
- Med salg af lodder til lotteriet
- Et kik på dagens lotteri gevinster
- 2. foredrag - Favourites throughout the seasons
- Et af dagens højdepunkter - plantesalget
- Der var trængsel ved bordrene
- Wim og Ejvind Gram i samtale
Plantebytte 2021 - (klik for at læse)
Plantebytte mødet, søndag den 15. august 2021.
Igen i år var plantebyttemødet det første fælles arrangement det lykkedes at gennemføre. Tilslutningen var fin (77 medlemmer deltog) og vi var heldige med vejret - tørvejr og nogen sol midt i en periode der ellers har lignet efterår, med rusk og regn.
Årets plantebyttemøde blev afholdt i det Østjyske - Århus, Skødstrup og Hadsten, med 4 åbne haver og afsluning med fælles kaffebord hos cafe Sløjfen i Hadsten.
Haverne hos Ruth Kjær, Bjarne Basse, Nils-Jørgen Rasmussen og Torben Ulrick samt Anna og Lars Bertelsen, er meget forskellige, men alle charmerende og spændende, hver på sin egen måde, så det var en fornøjelse, at få lov at kigge indenfor.
Stort tak til alle have ejerne :-)
Som altid sluttede dagen af med plantebytte, kaffe og plantesalg ved cafe Sløjfen i Hadsten.
Alt i alt - en rigtig god dag, stort tak til lokalgruppe Randers.
Men kig selv :-)
Her er et par bílleder fra dagen - (klik et billede for stor størrelse / slideshow).
2020
Plantebytte 2020 - (klik for at læse)
Plantebytte mødet, søndag den 9. august 2020.
Endelig lykkedes det at gennemføre det første fælles arrangement her i 2020. At så solen skinnede fra en skyfri himmel, gjorde så absolut ikke dagen dårligere - måske lidt for varmt, men det glemte man hurtigt med de omgivelser der blev præsenteret for os, både de 3 åbne haver, og Bangsbo botanisk have.
Haverne hos Rigmor, Birgitte og Karen Margrethe & Jørgen, er meget forskellige, men alle charmerende og spændende, hver på sin egen måde, så det var en fornøjelse, at få lov at kigge indenfor.
Stort tak til alle tre :-)
Efter havebesøgende var der arrangeret en guidet rundtur i Bangsbo botanisk have, suverent styret af Herluf. Bangsbo er jo altid spændende og utrolig flot, at det så samtidig sker en flot sommerdag, gør absolut ikke oplevelsen dårligere.
Som altid sluttede dagen af med plantebytte, kaffe og plantesalg - i disse Covid-19 tider - heldigvis udendørs, og med god afstand (det meste af tiden).
Alt i alt - en rigtig god dag, stort tak til lokalgruppe Nordjylland.
Men kig selv :-)
Her er et par bílleder fra dagen - (klik et billede for stor størrelse / slideshow).
Kontaktmødet 2020 - (klik for at læse)
Kontaktmødet - Lørdag 22. februar
Årets kontaktmøde, mellem repræsentanter fra lokalklubberne og bestyrelsen, blev afholdt søndag den lørdag den 22. februar 2020, i Sunds Kirkes Sognegård. For 4. gang suverænt arrangeret af lokalklub Midtjylland.
Halvdelen af lokalklubberne var repræsentert, og det blev til et lidt anderledes møde end tidligere, idet en del af beslutningerne omkring foreningens drift, blev drøftet så alt i alt et spændende møde med masser af sparring, informering - og ja - hyggeligt fællesskab.
Her er et par billeder fra dagen (klik et billede for stor størrelse / slideshow) - fotograf: Hans Evald Krath.
2019
Efterårsmødet 2019 - (klik for at læse)
Efterårsmødet - Lørdag 26. oktober
Efterårsmødet 2019 blev afholdt lørdag den 26. oktober 2018 på Jelling Seminarium (University College Lillebælt), Stationsvej 4, 7300 Jelling.
I alt 65 medlemmer, havde valgt at bruge denne noget blæsende og regnvåde oktoberdag i gode venners lag.
Forsamlingen og især dagens foredragsholder Geir Moen blev budt velkommen af Irma.
Herefter blev generalforsamlingen startet, dagens dirigent blev Jørn T. Jensen, som suverent styrede resten af forløbet.
Bestyrelsens beretning blev fremlagt af Irma, årets regnskab og næste års budget af Torben - alle blev godkent af forsamlingen.
Du kan læse både beretning, regneskab og budget i medlemsarealet under generalforsamling.
Valget til forenings bestyrelse blev hurtigt overstået - der var genvalg over hele linien :-)
Du kan se bestyrelsens sammensærning her.
Så blev det Geir Moen's tur, først med en præsentation af ’Sent forår i Tien Shan, Kirgisistan.’ (se eller gense præsentationen her), og over middag med foredraget ‘Formering og dyrkning af alpine planter’ (se eller gense præsentationen her), der var 2 rigtig interessante foredrag, med rigtig mange gode og særdeles inspirerende billeder. At så Geir er en lun og meget engageret foredragsholder, gjorde heller ikke indtrykket værre :-)
Desværre havde vi lidt tekniske udfordringer, bl.a. virkede gardinerne ikke, så vi kunne ikke mørklægge ordentligt. Det gav et lille skår i oplevelsen, da Geir's billeder ikke kom til deres fulde ret - så jeg vil anbefale, at du genser billederne (brug linkene ovenfor).
Planteudstillingen: Planteudstilling blev vurderet af Herluf Johansen og Niels-Jørgen Rasmussen. Du kan se de deltagene planter og resultaterne her.
Dagen sluttede (som sædvanligt) med plantesalget, og som vanligt var der trængsel :-)
Alt i alt, en rigtig god dag, i gode venners selskab :-)
Du kan se lidt billeder fra dagen her under
- Start på dagen, opstillingen er overstået - så nu er det tid til lidt kaffe.
- I starten var vi ikke så mange.
- Men det ændrede sig, da klokken nærmede sig 9.
- Så - tid til list afslapning og lidt hyggesnak :-)
- Så begynder vi at fylde auditoriet - klar til årets generalforsamling.
- Jørn T blev valgt som dirigent
- Velkomst ved formanden - Irma Poulsen
- Her igang med at fremlægge bestyrelsens beretning
- Så kom turen til Torben - med fremlæggelse af årets regnskab
- Her fra en lidt anden vinkel
- Dagens foredragsholder - Geir Moen, Norge
- Som først fortalte om "Sent forår i Tien Shan, Kirgisistan".
- Og efter frokost, om "Formering og dyrkning af alpine planter"
- Kaffepause og lidt afslapning før det igen blev alvorligt - med lotteri og plantesalg :-)
- Som altid - der var kø ved plantesalgs borderne :-)
- Planterne blev studeret og diskuteret
- Der må være nogle meget interessante planter i den kasse :-)
Plantebytte 2019 - (klik for at læse)
Åbne haver og plantebytning i Midtjylland - søndag den 18. august 2019.
Af Jørn T. Jensen, Tranbjerg
Meteorologerne havde lovet, at der ville komme et massivt regnvejr ind over landet om søndagen, den dag vi skulle have møde i Midtjylland. Men selvom der var lovet regn, var der mødt 65 personer op til arrangementet.
Jeg havde derfor pakket en stor taske med regntøj og gummistøvler, ekstra tørre sokker og en god madpakke.
Vejret holdt sig fint på turen til Videbæk, hvor jeg skulle besøge 2 haver, og jeg tog til først Brita Uldum, der har en stor japanskinspireret have. Og den var flot, ikke en alpin have, men en have med stor højdeforskel, haven lå da også på kanten af en gammel grusgrav, og det havde Brita udnyttet flot. Der er masser af sten, store, hentet langvejs fra, og så var alt klippet og formgivet. Brita må gå rundt med saksen hele året.
Det begyndte at regne, medes jeg besøgte Brita.
Videre til Lone og Arne Astrup, også i Videbæk. På de 20 år, der er gået, siden haven blev omlagt, er det blevet til en skovhave, masser af planter alle steder, store og små. Der var mange hosta, bregner og planter til skygge og fugtighed i haven, ingen bar jord. Det gav en frodighed her i august, der sjældent ses. Også denne have havde en højdeforskel, som gjorde haven spændende.
Det blev til dagsregn.
Da jeg kørte mod Sunds, begyndte det at småregne, og da jeg ankom til Bitten og Helge Andersens have, havde vi en god vedvarende regn. En rigtig plantesamlerhave med et bredt udvalg af alt til en have. Spændende buske og træer, men også frugttræer og en urtehave. Det er sjældent, vi ser en urtehave, når vi er på havebesøg med foreningen. Vi fik set haven, men desværre fik vi nok ikke det bedste ud af besøget, da regnen silede ned under hele besøget, jeg kunne også se, at haven var domineret af paraplyer denne dag.
Plantebytning i regnvejr.
Så hen til Sunds Kirkes Sognegård, hvor dagen sluttede med plantebytning, kaffe med boller og lagkagebord og plantesalg. Vi var 18 medlemmer, der deltog i plantebytningen, det burde have været vandplanter, der skulle byttes. Heldigvis var der fine planter på bordene, men vi var meget våde, da vi gik ind til kaffen.
Det var Midtjyllandsklubben, der have sørget for kaffe med boller og mange forskellige lagkager. Lagkagerne var stillet op på et bord, så vi selv kunne gå hen og tage et stykke, og mange måtte en ekstra tur forbi lagkagebordet, vi skulle også smage en af de andre lagkager. Mange tak til Midtjyllandsklubben og de 3 haver for at vi måtte komme og besøge jer.
Vi sluttede dagen med plantesalg på parkeringspladsen, og det regnede stadig, så alle var godt våde, da vi kørte hjemad.
Her er et par billeder fra dagen - (klik et billede for stor størrelse / slideshow).
Geografisk have, Kolding 2019 - (klik for at læse)
5. juni 2019 - En forrygende dag i Geografisk Have, Kolding.
Dagen startede - vejrmæssigt - lidt broget og noget overskyet, men i løbet af formiddagen skiftede vi til varme og bragende solskin.
Og på trods af det var valgdag, var der rekord antal besøgende i haven.
Sådan føltes det også på Den Alpine Have's stand. Der var rigtig mange besøgende, både af nuværende og nye medlemmer - det var en ren fornøjelse at stå på standen :-)
Og rent faktisk var der så stor interesse, at vi tegnede 8 nye medlemskaber + et par stykker "stærkt interesseret" - Det er da vistnok rekord :-).
En stor del af æren for denne interesse, skydtes formodentlig dagens temaer: "Plantning i tufa" og "Stiklinge formering af Saxifraga", de var beggge en stor publikums magnet - stor tak til Bent og Frits for deres store arbejde med etablering af et tufabed og til Erling for hans workshop omkring stiklingeformering.
I år havde vi også besøg af Jørn Dannesboe, der præsenterede sin nye bog "Stenbedet - en perle i haven", en fremragende bog med mange helt fantastiske billeder, Jørn er en rigtig god skribent og ikke mindst en rigtig god fotograf. Så en bog der absolut kan anbefales (kan også fremover lånes i vort bibliotek).
Sidst men absolut ikke mindst, der var rigtig mange medlemmer der kiggede forbi og sagde hej - det var rigtig dejligt.
Vi har dog et indtryk af, at der var enkelte der gik forbi, og måske ikke helt syntes de ville trænge sig på - vi håber dette ikke er tilfældet, vi vil utroligt gerne sige hej og snakke med alle vores medlemmer, jo flere jo bedre - så kig endelig ind - vi kan da altid byde på en stol og lidt svalende skygge.
Her er et par billeder fra dagen - (klik et billede for stor størrelse / slideshow).
Forårsmødet 2019 - (klik for at læse)
Forårsmødet - Lørdag 6. april
Forårsmødet 2019 blev afholdt (i strålende solskin) lørdag den 6. april i Jelling.
Mødet havde en god tilslutning, vi var 70 medlemmer plus dagens foredragsholder Henrik Lütken - der sammen havde en rigtig hyggelig dag.
Dagen startede med at Irma bød velkommen til alle, og en særlig velkomst til dagens foredragsholder.
Herefter blev ordet givet til Henrik Lütken, der holdt 2 spændende foredrag.
Formiddag: "Dolomitterne og Pyrenærerne" - Plantejagt i nogle af de europæiske bjerge.
Eftermiddag: "Europæiske primula'er"
Du kan se eller gense præsentationen fra Henriks foredrag her.
I pauserne var der så tid til at se og vurdere både planteudstilling og fotokonkurrencen, som tidligere var niveauet meget højt, så der var virkeligt noget at se på.
Fotokonkurrencen: Der var indsendt 39 billeder til vurdering, du kan se/gense alle billederne her.
Planteudstillingen: Forårets planteudstilling blev vurderet af Niels-Jørgen Rasmussen og Herluf Johansen. Du kan se billederne af de udstillede planter, samt resultaterne her.
Dagen sluttede med plantesalg, der som sædvanligt var ualmindeligt godt besøgt, så alt ialt - en god dag i hyggelige venners selskab :-)
Du kan se lidt billeder fra dagen herunder (klik et billede for stor størrelse / slideshow).
Kontaktmødet 2019 - (klik for at læse)
Kontaktmødet - Lørdag 23. januar
Årets kontaktmøde, mellem repræsentanter fra lokalklubberne og bestyrelsen, blev afholdt lørdag den 23. januar 2017, i Sunds Kirkes Sognegård. Igen suverænt arrangeret af lokalklub Midtjylland.
Jeg ved ikke helt hvordan de gør det, men igen i år var vejret strålende, det sammenholdt med nogle rigtige gode rammer gjorde automatisk mødet til en rigtig god oplevelse.
De fleste af lokalklubberne var repræsentert, vi var knap 30. Det blev til et godt møde med masser af sparring, informering - og ja - hyggeligt fællesskab.
I år var et af temaerne Facebook, og vi kom da lidt af vejen i retning af hvordan og hvorledes Den Alpine Have skal præsenteres på Facebook, så nu er der kun lidt hårdt arbejde tilbage :-)
Her er et par billeder fra dagen (klik et billede for stor størrelse / slideshow) - fotograf: Hans Evald Krath.
2018
Efterårsmødet 2018 - (klik for at læse)
Efterårsmødet - Lørdag 27. oktober
Efterårsmødet 2018 blev afholdt lørdag den 27. oktober 2018 på Jelling Seminarium (University College Lillebælt), Stationsvej 4, 7300 Jelling.
Der var et fornuftigt fremmøde, 72 havde valgt at bruge denne lidt blandede oktoberdag i gode venners lag.
Grundet sygdom, havde formanden Ole Jensen meldt afbud til mødet, ligesom Ole havde meddelt, at han gerne vil trække sig fra bestyrelsesarbejdet.
Bestyrelsen har stor respekt for Ole's beslutning, og ønsker ham alt muligt held og lykke fremover. Stor tak til Ole for hans indsats i bestyrelsen.
Grundet Ole's fravær, blev forsamlingen og især dagens foredragsholder Jirí Papoušek budt velkommen af Lars.
Herefter blev generalforsamlingen startet, dagens dirigent blev Leif Fonnesbek Nielsen, som suverent styrede resten af forløbet.
Bestyrelsen blev suppleret op med:
Besturelsesmedlem: Hanna Ammitzbøll
Suppleant: Lene Juelsgaard Petersen
stort tak til de to, for at ville yde en indsats - vi glæder os til samarbejdet.
Så blev det Jirí Papoušek's tur, først med en præsentation af "Diversity of methods of growing alpines in the Czech garden (Forskellige metoder til dyrkning af alpine planter i Tjekkiske haver)" og over middag med foredraget "Saxifragas – breeding work of Karel Lang (Saxifragaer - Karel Langs formerings arbejde)", der var 2 helt fantastisk interessante foredrag, med rigtig mange gode og særdeles inspirerende billeder. At så Jirí er en lun og meget engageret foredragsholder, gjorde heller ikke indtrykket værre :-)
Planteudstillingen: Planteudstilling blev vurderet af Herluf Johansen og Niels-Jørgen Rasmussen. Der var 27 udstillede planter, fordelt på 2 grupper - du kan se billeder af de udstillede planter samt resultaterne her.
Dagen sluttede (som sædvanligt) med plantesalget, og det var i år udvidet, med både planter fra Jirí Papoušek og fra Gøteborg, så der var mere end rigeligt til alle :-)
Alt i alt, en rigtig god dag, i gode venners selskab :-)
Her er et par bílleder fra dagen - (klik et billede for stor størrelse / slideshow).
- Start på dagen, plantesælgerne forbereder sig.
- Start på dagen, her Ludmilla og Jiří Papoušek
- Start på dagen, Torben og Bjarne tog imod
- Start på dagen, medlemmerne begyndte så småt at komme.
- Snart var der fyldt op, og snakken gik livligt.
- Planterne til dagens udstilling.
- Planterne til dagens udstilling.
- Planterne til dagens udstilling.
- Generalforsamlingen - Leif takker for "valget" som dirigent.
- Generalforsamlingen - Torben gennemgik regnskab og budget
- Generalforsamlingen - Irma tog tjansen, med at aflægge beretning :-)
- Dagens foredragsholder Jiří, sammen med Susanne der nok engang simultan oversatte.
- Intro til et af de særdeles spændende foredrag
- Så blev det kaffe- og lotteri tid.
- Med tid til at inspicere dagens lotteri gevinster.
- En af de heldige vindere :-)
- Plantesalget
- Plantesalget - som sædvanligt med masser af trængsel :-)
- Plantesalget - her hos Jiří
Plantebytte 2018 - (klik for at læse)
Åbne haver og Plantebytte i Esbjerg området - Søndag 19. august
af Jørn T. Jensen
Da jeg først i august gik rundt i min have, tænkte jeg på de medlemmer i Esbjergområdet, der skulle holde åben have 19. august, for når jeg kiggede rundt i min have, var det ikke noget skønt syn, men gult og trist.
Det var derfor med stor spænding jeg tog til Esbjerg for at se haver.
Som vi nærmede os Vestkysten, virkede alt mere grønt end i Østjylland, og allerede i første have, hos Lis og Bent Nielsen på Parkvej, var det en dejlig oplevelse at se en frodig og grøn have igen. Lis og Bent har været med i mange år og har derfor mange spændende planter i haven. Det ses også, at Bent var én af de første, der var med til at bygge de første spaltebede i Danmark. Her var flere af dem.
Ikke så sært at deres genbo, Frits Thise, er blevet inspireret til at dyrke alpine planter. Frits har været i foreningen et par år og har allerede fået bygget sit eget spaltebed. Når jeg skriver sit eget, er det, fordi Frits har brugt en anderledes sten end dem, vi er vant til at se. Bedet fungerer rigtigt fint, og der var mange planter i det. Det bliver spændende at følge Frits have de kommende år.
Herefter ind til Magny Kikkenborg, der har en lille byhave, og sikke en oase. Her var rigtig mange detaljer, planter alle steder, alt klippet og plejet. Utroligt hvad Magny har fået ud af de 125 m².
Så ud til Tjæreborg for se Jytte og Paul Eric Bangs have. Igen alt var frodigt, planter alle vegne. Buske og træer klippet, og at der også blev samlet ting og sager til haven, det sås ved, at der var hyggekroge med små detaljer alle steder. Aldrig før har jeg spist frokost i et så hyggeligt drivhus.
Desværre var der ikke mødt så mange op, 49 personer til kaffen på Blichers Kro, og kun 9 medlemmer byttede planter. Det er det mindste antal i klubbens historie. Godt for de 9, for der var mange fine planter på bordet. Men husk lige at få skrevet det latinske navn på skiltet. Det er jo ikke sikkert, at man lige kender det navn, der stod på skiltet.
Tak til aktivitetsudvalget i Sydvestjylland for en god og spændende dag og tak til jer, der åbnede jeres haver for os. En god dag, selvom dagen sluttede i regnvejr. Det regnvejr vi alle havde gået og længtes efter.
Her er et par bílleder fra dagen - (klik et billede for stor størrelse / slideshow).
- Haven hos Lis og Bent Nielsen
- Haven hos Lis og Bent Nielsen
- Haven hos Lis og Bent Nielsen
- Haven hos Lis og Bent Nielsen
- Haven hos Lis og Bent Nielsen
- Haven hos Lis og Bent Nielsen
- Haven hos Lis og Bent Nielsen
- Haven hos Lis og Bent Nielsen
- Haven hos Fritz Thiese
- Haven hos Fritz Thiese
- Haven hos Fritz Thiese
- Haven hos Fritz Thiese
- Haven hos Fritz Thiese
- Haven hos Fritz Thiese
- Haven hos Fritz Thiese
- Haven hos Fritz Thiese
- Haven hos Fritz Thiese
- Haven hos Magny Kikkenborg
- Haven hos Magny Kikkenborg
- Haven hos Magny Kikkenborg
- Haven hos Magny Kikkenborg
- Haven hos Magny Kikkenborg
- Haven hos Magny Kikkenborg
- Haven hos Magny Kikkenborg
- Haven hos Jytte og Paul Eric Bang
- Haven hos Jytte og Paul Eric Bang
- Haven hos Jytte og Paul Eric Bang
- Haven hos Jytte og Paul Eric Bang
- Haven hos Jytte og Paul Eric Bang
- Haven hos Jytte og Paul Eric Bang
- Haven hos Jytte og Paul Eric Bang
- Haven hos Jytte og Paul Eric Bang
- Haven hos Jytte og Paul Eric Bang
- Haven hos Jytte og Paul Eric Bang
- Klar til plante bytning
- Klar til plante bytning
- Klar til plante bytning
- Klar til plante bytning
- Fælles kaffebord
- Fælles kaffebord
- Fælles kaffebord
- Plantesalg
- Plantesalg
- Plantesalg
Geografisk have Kolding 2018 - (klik for at læse)
5. juni 2018 - bragende sol fra morgen til aften, så kan vi vistnok ikke ønske os bedre rammer for det årlige plantemaked i Geografisk Have, Kolding.
Den Alpine Have var, som vanligt, repræsenteret med en stand.
I år med følgende temaer:
- Plantning i krukker (ved Bent Nielsen, Esbjerg)
- Stiklingeformering af saxifraga (ved Erling Møller, Kolding)
- Plantning i Tufa (planteudstilling + fremvisning af tufa sten).
Det er svært at sige, hvilket område der vakte størst interesse, men der var rigtig mange der kiggede forbi og spurgte interesseret ind til hvad og hvordan, så dagen nærmest fløj afsted.
Dagen bød da også på et nyt medlem, en svensk have-elsker, der fattede stor interesse for vores måde at lave have på.
Sidst men absolut ikke mindst, der var rigtig mange medlemmer der kiggede forbi og sagde hej - faktisk så mange at undertegnede ikke fik tid til at hilse på alle, hvilket jeg beklager meget, men som skrevet - dagen fløj afsted.
Her er et par billeder fra dagen - (klik et billede for stor størrelse / slideshow).
Forårsmødet 2018 - (klik for at læse)
Forårsmødet - Lørdag 17. marts
Forårsmødet 2018 blev afholdt (i bidende kulde) lørdag den 17. marts i Jelling.
Forårsmødet blev i år, grundet påsken, afholdt lidt tidligere en normalt, dette kombineret med en meget kold start på marts måned, betød desværre at vi ikke kunne mønstre så mange plantesælgere som normalt - og dermed havde frygtet, at vi kom til at mangle gevinster til lotteriet.
Det viste sig heldigvis ikke at være tilfældet, takket være medlemsdonationer, kunne vi faktisk præsentere flere gevinster end normalt.
Oven i købet modtog vi en donation fra Johnny Andreasen, et flot fad med en tilplantet tufa sten, der blev bortaktioneret og gav en pæn lille sum til foreningen.
Mødet havde en god tilslutning, vi var 73 medlemmer, 3 gæster + naturligvis dagens foredragsholder Johan Nilson - ialt 77 deltagere, der sammen havde en rigtig hyggelig dag.
Dagen startede med at Ole bød velkommen til alle, og en særlig velkomst til dagens foredragsholder, samt til redaktøren af AGS magasinet (The Alpine Gardener) John Fitzpatrick , der havde taget turen til Danmark, for at skrive en artikel om vores forening - John forventer denne artikel bliver bragt i juni eller juli nummeret af The Alpine Gardener.
Derefter takkede Ole de medlemmer der havde valgt at donere planter til lotteriet, og dermed sikret at vores lotteri kunne gennemføres. Samt selvfølgelig en stor tak til Johnny for fadet med tufa stenen.
Herefter blev ordet givet til Johan Nilson, der holdt 2 spændende foredrag.
Formiddag: "I Hookers, Sherriffs og Ludlows fodspor" - På jagt efter Himalayas geofytter i fodsporene på nogle af Himalayafloraens mest fremtrædende plantejægere.
Eftermiddag: "Arven efter Per Wendelbo" - Løgplanter i Göteborgs Botaniske Have.
I pauserne var der så tid til at se og vurdere både planteudstilling og fotokonkurrencen, som tidligere var niveauet meget højt, så der var virkeligt noget at se på.
Fotokonkurrencen: Der var indsendt 59 billeder til vurdering, du kan se/gense alle billederne her.
Desværre opstod der lidt forviklinger omkring optællingen af resultaterne, hvilket betød at en række billeder fejlagtigt blev kåret som vindere af de forskellige kategorier.
Stemmesedlerne er nu blevet fintalt, og du kan se de endelige resultater af konkurrencen her på siden, og i juni nummeret af den Alpine Have. De kategori vindere, der ikke modtog deres præmie i Jelling, vil selvfølgelig modtage denne ved først givne lejlighed.
Planteudstillingen: Forårets planteudstilling blev vurderet af Niels-Jørgen Rasmussen og Herluf Johansen. Du kan se billederne af de udstillede planter, samt resultaterne her.
Dagen sluttede med plantesalg, der som sædvanligt var ualmindeligt godt besøgt, og da antallet af plantesælgere (grundet vejret) var begrænset, var der trængsel omkring borderne.
Du kan se lidt billeder fra dagen herunder (klik et billede for stor størrelse / slideshow).
Kontaktmødet 2018 - (klik for at læse)
Kontaktmødet - Lørdag 27. januar
Årets kontaktmøde, mellem repræsentanter fra lokalklubberne og bestyrelsen, blev afholdt lørdag den 27. januar 2017, i Sunds Kirkes Sognegård. Suverænt arrangeret af lokalklub Midtjylland.
De fleste af lokalklubberne var repræsentert, vi var knap 30. Det blev til et godt møde med masser af sparring, informering - og ja - hyggeligt fællesskab.
Her er et par billeder fra dagen (klik et billede for stor størrelse / slideshow) - fotograf: Hans Evald Krath.
- Fritz havde medbragt et eksemplar af foreningens nyt stander - design og produktion: Frits og Bent :-)
- Standeren blev behørigt beundret.
- Og som altid - tid til lidt "smaltalk"
- Bjarne fortalte kort om bestyrelsens virke siden mødet i 2017.
- Der blev lyttet.
- Foreningens aktuelle økonomi ved Torben Ulrick
- Ole og Lars svarer på spørgsmål fra salen.
- Mødet blev ledet effektivt af formanden (Ole)
- Der blev diskuteret livligt :-)
- Og stillet forslag - Her Irma med et forslg om Facebook.
- Et flot arrangment - arrangeret suverænt af lokalklub Midtjylland - Tusind tak.