Den Alpine Have - Aktiviteter
2024
Plantebytte mødet, søndag den 18. august 2024.
Nu går vi efteråret i møde, det kan nu være lidt svært at indrømme, sådan en dag sidst i august, hvor vejret viser sig fra den bedste side. Men det er jo årets gang, så er det godt vi har haft gode sommerdage ind imellem.
Det havde vi netop den 18. august, hvor der var plantebyttemøde i Vestjylland, nærmere Ringkøbing. Langt mod vest synes nogle, der kom 65 personer blandt dem vore svenske venner.
Vejret var rimeligt med os, tørvejr og en dag hvor blæsten nogenlunde lod os i fred.
Vi så 3 rigtig gode og meget forskellige haver både, i stil og størrelse, så der var mulighed for at se meget forskelligt.
Det var rigtig dejligt, også at se lidt nye ansigter (der var med for første gang). Jeg er sikker på de følte sig taget godt imod af jer alle.
Vi var i år 17 til at bytte planter, og der var mange og rigtig fine planter, så alle fik noget godt med hjem. Der er naturligvis plads til mange flere, der vil bytte, så vort håb er, at flere til næste år vil potte lidt og deltage. Det er rigtig hyggeligt og naturligvis er der en masse snak omkring lige den ene plante, som alle har udset sig - men kun en kan få :-)
Under kaffen havde vi traditionen tro lotteri, også her var rigtig mange planter doneret af plantesælgere, men også vores medlemmer, der, på denne måde, vil støtte foreningen. Tusind tak for det, det hjælper alt sammen på økonomien.
Vi kan jo se sådan en eftermiddag at dåbsattesten på vores deltager begynder at blive lidt brugt i kanten, så hvis en eller flere har gode ideer til at få yngre medlemmer vil vi gerne høre det.
Det er bestemt ikke fordi vi er kede at vores medlemmer, men der kommer en tid, hvor vi skal have udskiftning i bestyrelsen, også vil det være rart med ny energi og nye kræfter.
Her er et par bílleder fra dagen - (klik et billede for stor størrelse / slideshow).
Geografisk have Kolding 2024
Plantemarkedet i Kolding blev i år afholdt sidst i maj (26. og 27.), Foreningen deltog lørdag den 26. maj.
Vejret var godt, tørvejr og en del sol i løbet af dagen. Vi har godt nok gået og håbet på lidt regn til haven, men denne dag var det bare fint med tørvejr.
Årets tema var, Stenbed i potter, krukker og trug - altså et forsøg på at vise at man også kan have en alpin have på et ganske lille areal.
Udstillingen var bygget op med 2 standere, hver med 2 plader, hvorpå der var sat billeder af tilplantede krukker, potter og trug.
Derudover havde vi medbragt flere mindre krukker indeholdende sten og alpine planter - du kan se lidt af dem i billedserien herunder.
Markedet var, som sidste år, skrumpet lidt i forhold til tidligere. jf. udleveret udstiller oversigt var der 33 plante-relaterede stande (36 i følge liste, men de sidste 3 var ikke helt hvad vi forstår ved "plante relateret"). Markedet var dog rimeligt godt besøgt.
Der var en rigtig god interesse for vores stand, og mange stoppede op, beundrede billederne, de udstillede potter, og fik en god snak - men nye medlemmer blev det desværre ikke til. Der var flere gange hvor vi troede, at her var der et nyt medlem, men det glippede alligevel -så må vi jo bare vente og se om de evt. kommer tilbage senere :-)
Sidst men absolut ikke mindst, der var rigtig mange medlemmer der kiggede forbi og sagde hej - så dagen fløj afsted.
Her er et par billeder fra dagen - (klik et billede for stor størrelse / slideshow).
Forårsmøde 2024
Forårsmødet 2023, blev afholdt på Jelling Seminarium (University College Lillebælt), Stationsvej 4, 7300 Jelling, Lørdag den 6. april 2024.
Dagen startede tidligt (meget tidligt) - tørvejr og lidt smålunt, det føles nærmest som den første rigtige forårsdag her i 2024.
Vel ankommet til Jelling, konstaterede vi lidt problemer med at komme ind, men det har vi prøvet før, så Torben havde i forvejen hentet en nøgle, så det lille problem hæftede vi os ikke ved.
Forberedelserne forløb ovenikøbet lettere end normalt, da det kun var ganske få borde der skulle sættes op / flyttes rundt, så alt i alt tegnede dagen godt.
Lige indtil vi skulle forberede dagens første foredrag, og kunne konstatere, at vi trods ad skellige anstrengelser måtte konstatere at vi ikke kunne få liv i projektoren. Vi prøvede og det tog tid, faktisk så lang tid, at vi nærmede os starttidspunktet for første foredrag, så gode råd var efterhånden ved at være tiltrængte.
Heldigvis var der en løsning, i kraft af den lokale el-installatør, her lykkedes det at leje en projektor, der hurtigt blev monteret, og så kunne vi (til tiden) starte med dagens program.
Irma bød velkommen til de godt 60 fremmødte medlemmer. og til dagens foredragsholder – Harry Jans (fra Holland).
Dagens første foredrag:
Med udgangspunkt i tufavæggene i egen have, fortalte Harry om dyrkning i tufa, med bl.a. dyrkningsteknikker, hvordan man konstruerer og bygger eksempelvis en tufavæg og meget andet - Du kan se lidt om Harry Jans tufavæg HER.
Næste punkt på dagsordenen – frokost med tid til at vurdere billederne i fotokonkurrencen og planterne i planteudstillingen, og så var vi klar til at tage med Harry Jans til New Zealand, Sydøen.
En botanisk tur til New Zealands sydø, fra de helt fantastiske bjerge, hvor man bl.a kan se specielle alpine planter som Raoulia eximia og Haastia pulvinaris, til den storslåede udsigt i Fiordland ved Milford sundet. En ø med variation af planter på mange forskellige levesteder.
Du kan se lidt om Harry Jans tur til New Zealand HER.
Begge foredrag blev suverænt tolket af Niels Kristensen.
Desværre oplevede vi ca. en tredjedel inde i foredraget, endnu en udfordring, idet den lejede projektor pludselig strejkede – og så var gode råd igen dyre. Kaffepause og lotteri blev rykket lidt frem, så vi fik lidt tid til at finde en løsning, og igen var den lokale el-installatør behjælpelig, han havde heldigvis en ekstra projektor, som vi fik lov at bruge.
Og så kunne vi fortsætte en spændende og utrolig flot rundtur på New Zealands sydø.
Mødet sluttede med at resultaterne af fotokonkurrence og planteudstillingen blev præsenteret.
- Fotokonkurrencen: Der var indsendt 55 billeder til vurdering, du kan se/gense alle billederne HER, og resultaterne HER.
- Planteudstillingen: Du kan se billederne af de udstillede planter, samt resultaterne HER.
Og som vi plejer - med plantesalget.
Det blev - trods udfordringerne - en rigtig god dag i godt selskab :-)
Du kan se lidt billeder fra dagen herunder (klik et billede for stor størrelse / slideshow).
OBS! Alle billeder fra dagen, og fra planteudstillingen er taget af Erik Poulsen, Ringkøbning - og tjek lige kvaliteten, de er rigtig gode
Harry Jans
På sin hjemmeside (www.jansalpines.com) skriver Harry:
Jeg hedder Harry Jans. Jeg er født i 1957 og har boet i Loenen (højde: 27m / 70ft. over havets overflade) nær Apeldoorn i Holland, siden 1986.
Jeg er gift med Hannie, og vi kan begge godt lide at vandre i bjergene for at se planter i deres naturlige miljø. Jeg studerede havedesign og vedligeholdelse, men har været ansat siden 1982 i det hollandske ministerium for infrastruktur og miljø. Mit nuværende job er specialist i vintervedligeholdelse.
Under en ferie i Schweiz i 1981 blev jeg helt fascineret af alpine planter. For at indsamle mere information om disse planter blev jeg medlem af Alpine Garden Society (AGS).
Gennem kontakterne med medlemmer af dette selskab og andre klubber blev det muligt at udveksle information og erfaringer. Jeg har lært meget af forskellige specialister inden for deres særlige interesseområder. Ikke alene er det sjovt, men det giver også den nødvendige viden til at kunne håndtere sjældne planter og dermed opbygge en plantesamling.
Min have er anlagt på en varieret måde. Man kan tilegne sig mange ideer gennem havebesøg, både herhjemme og især i udlandet. Her og der har jeg indarbejdet nogle af disse ideer på min egen måde i haven og alpinhuset.
I min have har jeg ét stort alpinhus, delvist nedsænket i jorden, og ét lille alu-rammehus, som bliver brugt som mit værksted (formering, såning, oppotning, opbevaring af pottejord, grus etc.) I det store er der bl.a. en tufavæg.
I baghaven er der desuden en drivbænk til at opbevaring/opformering af planter. Denne drivbænk er dækket af bølgeplader (16 mm eller 5/8”), som kører på ruller. Rammens for- og bagside kan åbnes eller lukkes med en slags jalousi ventilationssystem.
Selve haven er bygget op med tufa, både i for- og baghaven. Jeg udvalgte selv disse tufasten i et stenbrud i udlandet og importerede dem.
Især i forhaven, som blev lavet om i 2003, er der indarbejdet nogle meget store stykker tufa, der vejer omkring 1,5 tons hver. Der er boret huller i tufastenen, og mange alpine planter, som normalt vokser i bjergene, har fået deres hjem her.
En lille bæk, langs hvilken en række orkideer vokser, løber gennem klippehaven. Der er også nogle vægge lavet af tørveblokke, der skaber tørvebede. I disse blokke og bede er det muligt at holde nogle helt andre planter. Disse kan dog ofte indgå som alpine.
Der er lavet en fritstående tufavæg af lodret placerede granit kantsten, hvor imellem der er stablet tufastykker, som efterfølgende er blevet tilplantet. I denne væg har jeg mange specielle og lidt vanskelige planter, bl.a. Jancaea heldreichii, som selvsår i væggen.
I forhaven er der lavet en slags tufasøjle. Den er konstrueret af 3 granit kantsten, der er placeret omkring 40 cm fra hinanden på trekantet måde. I midten er der så blevet stablet og tilplantet mindre tufa stykker.
At se planter i deres naturlige habitat er en luksus, jeg heldigvis har haft mulighed for, ikke kun i Europa, men også i Asien, Afrika, Mellemøsten, Nord- og Sydamerika, New Zealand, Australien og Tasmanien. Jeg har deltaget i 3 planteekspeditioner arrangeret af AGS til Kina (2x) og Iran (1x).
Desuden har jeg som rejseleder/arrangør været i Kina over 17 gange. Jeg organiserer og guider også plante-/haverejser til Tjekkiet, Sverige, Tyskland, Italien, Peru, Ecuador, Argentina, Lesotho, Usbekistan, Tadsjikistan, Iran og Sikkim (Indien)
2023
Efterårsmødet - Lørdag 28. oktober
Årets efterårsmøde og generalforsamling blev afholdt på Jelling Seminarium (University College Lillebælt), Stationsvej 4, 7300 Jelling.
Godt 60 medlemmer, havde valgt at bruge denne regnfulde og lidt blæsende oktoberdag, i gode venners lag.
Forsamlingen og især dagens foredragsholder Ulf Sill blev budt velkommen af Irma.
Herefter blev generalforsamlingen startet, og dagens dirigent blev Jørn T. Jensen.
Irma fremlagde bestyrelsens beretning for det forgangne år og Torben årets regnskab.
Inden vi så gik over til næste års budget, diskuterede vi bestyrelsens forslag og et medlems forslag vedrørende kontingentstigning.
Medlemsforeslaget blev vedtaget, og dermed bortfaldt bestyrelsens forslag. Du kan læse de nye kontingentsatser på hjemmesiden under "Om os" / "Medlemskab" eller klikke HER.
Du kan læse både beretning, regnskaber og budget på hjemmesiden under "For medlemmer" / "Generalforsamling".
Valget til forenings bestyrelse blev hurtigt overstået - der var genvalg over hele linjen :-)
Du kan se bestyrelsens sammensætning HER.
Dagens foredragsholder var Ulf Siil fra Mörrum i Sydsverige ca. 130 km fra København. Ulf fortalte, engageret og spændende, om sin have, og planterne deri (Skovbundsplanter). Mörrum ligger ud til Østersøen, på ca. samme breddegrad som Århus, så klimaet i Ulfs have er stort set det samme som vi har her i Danmark. Så der var masser af inspiration til havens skyggebede.
Planteudstillingen: De udstillede planter blev vurderet af Herluf Johansen og Niels-Jørgen Rasmussen. Du kan se de deltagende planter og resultaterne HER.
Dagen sluttede (som sædvanligt) med plantesalget, og som vanligt var der trængsel :-)
Alt i alt, en rigtig god dag, i gode venners selskab :-)
Du kan se lidt billeder fra dagen her under
Plantebytte mødet, søndag den 20. august 2023.
Årets plantebyttemøde blev afholdt i Kolding og Horsens området, med 2 haver i Kolding (Lisa & Jens Jakobsen og Jesper Kristensen), og en i Løsning ved Horsens (Birthe og John Hansen).
Tilslutningen var fornuftig, ialt deltog 59 medlemmer, og vejret var igen med os - tørvejr og strålende sol.
Vi så 3 spændende og vidt forskellige haver - med masser af ideer og inspiration, du kan se en række billeder fra haverne og fra dagen herunder, men du kan også se flere billeder fra haverne under "Opslagstavlen" / "Medlemmernes haver".
Dagen sluttede med plantebytte - kaffe og plantesalg i og ved Sognegården i Hedensted. Alt i alt var en god dag, i et rigtig godt selskab :-)
Stor tak til haveejerne og lokalgruppe Sydvestjylland (med assistance af Flemming Hansen) for et godt og hyggeligt arrangement.
Men kig selv :-)
Her er et par bílleder fra dagen - (klik et billede for stor størrelse / slideshow).
Haven hos Lisa og Jens Jakobsen, Solkrogen 9, Alpedalen, 6000 Kolding |
Haven hos Jesper Kristensen, Aagærdet 48, 6000 Kolding |
Haven hos Birthe og John Hansen, Skovbjergvej 7, Ølsted, 8723 Løsning |
Plantebytte - Kaffe - Plantesalg i og ved Sognegården Hedensted |
Geografisk have Kolding 2023
Igen i år var plantemarkedet i Kolding flyttet fra grundlovsdag til sidst i maj (27. og 28.), Foreningen deltog lørdag den 27. maj.
Vejret var helt fantastisk, høj sol fra morgenstunden, så selv om vores haver derhjemm råber efter regn, så var vejret rigtig velegnet til plantemarkedet.
Dagens program var:
Anlæggelse af tufa-bed (ved Irma Poulsen, Ringkøbning)
Tilplantning af tufa-bed (ved Fritz Thise, Esbjerg)
Formklipning af stedsegrønne (ved Irma Poulsen, Ringkøbning)
Man kunne ikke undgå at blive lidt imponeret af den hastighed der blev udvist, især ved formklipningen og tilplantningen, det lykkedes faktisk Fritz af få boret og tilplantet en 8-9 sten på den ca 1,5 time han havde til rådighed - vi andre er særdeles tilfredse, hvis vi kan få tilplantet dette antal sten på en hel dag :-)
Markedet var ikke så stort som før corona'en, jf. Geografisk haves hjemmeside deltog 30 plante-relaterede stadeholdere.
Efter vores opfattelse var markedet heller ikke så godt besøgt som tidligere, der var dog et rimeligt godt fremmøde, og en god interesse for foreningen og dagens tema'er - men nye medlemmer blev det desværre ikke til.
Der var dog 4 "interesserede", som jeg rent faktisk troede ville melde sig ind, men så man må jo blot håbe det senere bliver til medlemmer :-)
Sidst men absolut ikke mindst, der var rigtig mange medlemmer der kiggede forbi og sagde hej - så dagen fløj afsted.
Her er et par billeder fra dagen - (klik et billede for stor størrelse / slideshow).
Forårsmødet - Lørdag 15. april
Denne solrige og smålune aprilsdag kunne vi igen mødes til forårsmøde i Jelling. Mange var mødt op, der skulle snakkes med gamle venner, se fotokonkurrence, planteudstilling og så høre foredrag af Connor Smith fra Utrecht botaniske have, og ikke mindst have nye planter med hjem, det er jo forår i haven.
Dage startede med at Irma Poulsen bød alle rigtig velkomne og ønskede os et godt møde. Der var også et stort velkommen til Connor, som skulle begynde dagen med et foredrag om Utrecht botaniske have. Connor er en god fortæller, og vi fik en rigtig spændende indlevelse i Conners daglige arbejde, med at passe og udvikle Utrecht botaniske have.
Næste foredrag var om Tromsø botaniske have, men denne gang mere om omgivelserne end selve den botaniske have, og hvilke omgivelser, det var bare en oplevelse.
Efter frokost forsatte Connor med at fortælle om den Botaniske Have i Schachen - Haven i himlen. En klippehave i de tyske alper som har et vidunderligt udvalg af alpine planter fra hele verden.
I pauserne var der så tid til at se og vurdere både planteudstilling og fotokonkurrencen, som tidligere var niveauet meget højt, så der var virkeligt noget at se på.
Fotokonkurrencen: Der var indsendt 54 billeder til vurdering, du kan se/gense alle billederne her, og resultateterne her.
Planteudstillingen: Du kan se billederne af de udstillede planter, samt resultaterne her.
Dagen sluttede (som sædvanligt) med plantesalget, og som vanligt var der trængsel :-)
Alt i alt, en rigtig god dag, i gode venners selskab :-)
Du kan se lidt billeder fra dagen her under
2022
Efterårsmødet - Lørdag 29. oktober
Årets efterårsmøde og generalforsamling blev afholdt på Jelling Seminarium (University College Lillebælt), Stationsvej 4, 7300 Jelling.
I år var det lidt særligt, idet foreningen afholdt sit 50 års jubilæum, der bl.a. blev markeret med en jubilæums frokost og et jubilæums krus.
I alt 65 medlemmer, havde valgt at bruge denne, efter årstiden forholdsvis milde oktoberdag, i gode venners lag.
Forsamlingen og især dagens foredragsholdere Lene og Anton Thorskov blev budt velkommen af Irma.
Herefter blev generalforsamlingen startet, dagens dirigent blev Jørn T. Jensen, som suverænt styrede resten af forløbet.
Bestyrelsens beretning blev fremlagt af Irma, årets regnskab og næste års budget af Torben - alle blev godkendt af forsamlingen.
Du kan læse både beretning, regnskaber og budget i medlemsarealet under generalforsamling.
Valget til forenings bestyrelse blev hurtigt overstået - der var genvalg over hele linjen :-)
Du kan se bestyrelsens sammensætning her.
Generalforsamlingen sluttede med at Irma, i anledning af foreningens 50 års jubilæum fremhævede lidt af foreningens historie. Talen kan læses her på hjemmesiden, i medlemsarealet under generalforsamling
Så blev det Lene og Anton Thorskov 's tur, først med en præsentation af i alt 3 planteture til Israel, startende i Negevørkenen og derefter nordover for at ende i Golan på Mount Hermond.
Et rigtig godt og spændende foredrag, du kan se/hente en planteliste fra foredaget her eller som en excel-fil med link til Google her.
Efter foredraget blev der afholdt en lille auktion over 2 donerede bøger, og en potte med en tufasten (hvori der groede en pænt stor Gypsophila (potten var doneret af Bent Nielsen).
Foreningen havde fået fremstillet et 50-års jubilæumskrus med logo, som blev udleveret til alle fremmødte. Du kan se kruset her.
Så blev det tid til jubilæumsfrokosten – 3 stk lækkert og velsmagende smørrebrød til hver :-)
Efter frokost afholdt Lene og Anton Thorskov endnu et foredrag, denne gang om parrets haver, igen et godt og interessant foredrag.
Planteudstillingen: Planteudstilling blev vurderet af Herluf Johansen og Niels-Jørgen Rasmussen. Du kan se de deltagene planter og resultaterne her.
Dagen sluttede (som sædvanligt) med plantesalget, og som vanligt var der trængsel :-)
Alt i alt, en rigtig god dag, i gode venners selskab :-)
Du kan se lidt billeder fra dagen her under
Plantebytte mødet, søndag den 21. august 2022.
Årets plantebyttemøde blev afholdt på det østlige Fyn, nærmere betegnet i Årslev-Nyborg og Langeskov.
Tilslutningen var rimelig, ialt deltog 53 medlemmer, og selv om meteologerne havde lovet regn, foregik dagen i tørvejr og strålende sol.
Arrangementet i år var lidt anderledes end normalt, idet de enkelte haver holdt åbent på forskellige tidspunkter, det gav lidt trængsel, når alle besøgte den samme have samtidigt, men på den anden side var det også rigtig hyggeligt, og gav en masse fælles snak.
Dagen sluttede af hos Max Milling og Gartneren i Nonnebo. Det var helt forfriskende igen at se et havecenter med et stort og alsidigt udvalg - absolut et havecenter der er et besøg værd :-)
Dagen sluttede hos Gartneren i Nonnebo, hvor der var fælles kaffe, og hvor plantebytte og plantesalg blev afholdt.
Stor tak til have ejerne og Gartneren i Nonnebo :-)
Alt i alt - en rigtig god dag, stort tak til lokalgruppe Fyn
Men kig selv :-)
Her er et par bílleder fra dagen - (klik et billede for stor størrelse / slideshow).
Haven hos Henning Madsen, Faunavænget 14, 5792 Årslev En have med mange små podninger af stedsegrønne vækster, samt Saxifraga mm. |
Haven hos Johnny Andreasen, Rosenlunden 15, 5800 Nyborg En ældre have med en flot samling af sjove planter, store gamle tuff-sten proppet |
Plantebytte - Kaffe - Plantesalg hos Gartneren i Nonnebo |
I år var plantemarkedet i Kolding flyttet fra grundlovsdag til sidst i maj (28. og 29.), dvs. det blev afholdt over 2 dage. Den Alpine Have deltog dog kun den 28. maj.
Vejret var lidt blandet, det skiftede mellem sol og overskyet med en lidt kølig vind, så det var en rigtig af og på dag, hvor overtøjet skiftevis blev taget af og taget på.
I år havde Den Alpine Have 2 temaer:
Opbygning af et Scree bed (ved Bent Nielsen, Esbjerg)
Formklipning af stedsegrønne (ved Irma Poulsen, Ringkøbning)
Markedet var ikke så stort som tidligere, og efter vores opfattelse ikke så godt besøgt som før corona'en, der var dog et rimeligt godt fremmøde, og en god interesse for foreningen og dagens tema'er - men nye medlemmer blev det desværre ikke til.
Der var dog et par "interesserede", så man må jo blot håbe det senere bliver til medlemmer :-)
Sidst men absolut ikke mindst, der var rigtig mange medlemmer der kiggede forbi og sagde hej - faktisk så mange at undertegnede ikke fik tid til at hilse på alle, hvilket jeg beklager meget, men dagen fløj afsted.
Her er et par billeder fra dagen - (klik et billede for stor størrelse / slideshow).
Forårsmødet - Lørdag 23. april 2022
Endelig – efter 2 års pause kunne vi igen mødes til forårsmøde i Jelling, og det var på en rigtig forårsdag sidst i april. Mange var da også mødt op, der skulle snakkes med gamle venner, se fotokonkurrence, planteudstilling og så høre foredrag af Martin Hajman fra Tromsø Botaniske Have, og ikke mindst have nye planter med hjem, det er jo forår i haven.
Dage startede med at Irma Poulsen bød alle rigtig velkomne og ønskede os et godt møde. Der var også et stort velkommen til Martin, som skulle begynde dagen med et foredrag om Gentiana og dets nære slægtninge i familien Gentianaceae, som Gentianella og Swertia med flere.
Martin kender sit stof, så vi fik rigtig meget at vide om disse planter og fik set mange flotte billeder.
Efter frokost forsatte Martin med at fortælle om den Botaniske Have i Tromsø, verdens nordligste botaniske have, om havens planter og om folkene bag oprettelsen af haven. De dyrker mange planter, vi har svært ved at dyrke her i Danmark, blandt andet sydafrikanske og sydamerikanske arter. De har også flere flotte samlinger af Primula og Saxifraga.
Du kan se eller gense præsentationen fra Martins foredrag ved at klikke foredragstitlen herunder:
Formiddag: Gentiana og nabo arter i Tromsø
Eftermiddag: Tromsø arktisk-alpine botaniske hage - Planter og steinlandskap
Fotokonkurrencen: Der var indsendt 44 billeder til vurdering, du kan se/gense alle billederne her, og resultateterne her.
Planteudstillingen: Du kan se billederne af de udstillede planter, samt resultaterne her.
Du kan se lidt billeder fra dagen herunder (klik et billede for stor størrelse / slideshow).
Det var dejligt, at vi nu er komme godt i gang, og så må vi håbe, at året og fremtiden forbliver sådan, at vi atter kan mødes uden problemer.
2021
Efterårsmødet - Lørdag 30. oktober
Endelig kunne vi, efter 1,5 års aflysninger, igen mødes på Jelling Seminarium (University College Lillebælt), Stationsvej 4, 7300 Jelling.
I alt 72 medlemmer, havde valgt at bruge denne, efter årstiden forholdsvis milde oktoberdag, i gode venners lag.
Efter nogle tekniske problemer, som det heldigvis lykkedes Torben at få løst, startede dagens program – en lille smule forsinket.
Forsamlingen og især dagens foredragsholder Wim Boens blev budt velkommen af Irma.
Herefter blev generalforsamlingen startet, dagens dirigent blev Jørn T. Jensen, som suverænt styrede resten af forløbet.
Da der, som bekendt, ikke blev afholdt generalforsamling i 2020, blev bestyrelsens beretning for de sidste 2 år, fremlagt af Irma, forrige års regnskab, årets regnskab og næste års budget af Torben - alle blev godkendt af forsamlingen.
Du kan læse både beretning, regnskaber og budget i medlemsarealet under generalforsamling.
Valget til forenings bestyrelse blev hurtigt overstået - der var genvalg over hele linjen :-)
Du kan se bestyrelsens sammensætning her.
Generalforsamlingen sluttede med at Irma, i anledning af at vores medlemsblad ”Den Alpine Have” netop har rundet 150 udgivelser, takkede bladets redaktør Jørn T. Jensen for hans meget store indsats for foreningen.
Så blev det Wim Boens's tur, først med en præsentation af Snowdrop’s Companions - Bringing some real colour to the winter garden.’ (se eller gense præsentationen her), og over middag med foredraget ‘Favourites throughout the seasons – a seasonel walk in the garden’ (se eller gense præsentationen her), der var 2 rigtig interessante foredrag, med rigtig mange gode og særdeles inspirerende billeder.
Foredragene blev suverænt tolket af Niels Gravers Kristensen.
Planteudstillingen: Planteudstilling blev vurderet af Herluf Johansen og Niels-Jørgen Rasmussen. Du kan se de deltagene planter og resultaterne her.
Dagen sluttede (som sædvanligt) med plantesalget, og som vanligt var der trængsel :-)
Alt i alt, en rigtig god dag, i gode venners selskab :-)
Du kan se lidt billeder fra dagen her under
Plantebytte mødet, søndag den 15. august 2021.
Igen i år var plantebyttemødet det første fælles arrangement det lykkedes at gennemføre. Tilslutningen var fin (77 medlemmer deltog) og vi var heldige med vejret - tørvejr og nogen sol midt i en periode der ellers har lignet efterår, med rusk og regn.
Årets plantebyttemøde blev afholdt i det Østjyske - Århus, Skødstrup og Hadsten, med 4 åbne haver og afsluning med fælles kaffebord hos cafe Sløjfen i Hadsten.
Haverne hos Ruth Kjær, Bjarne Basse, Nils-Jørgen Rasmussen og Torben Ulrick samt Anna og Lars Bertelsen, er meget forskellige, men alle charmerende og spændende, hver på sin egen måde, så det var en fornøjelse, at få lov at kigge indenfor.
Stort tak til alle have ejerne :-)
Som altid sluttede dagen af med plantebytte, kaffe og plantesalg ved cafe Sløjfen i Hadsten.
Alt i alt - en rigtig god dag, stort tak til lokalgruppe Randers.
Men kig selv :-)
Her er et par bílleder fra dagen - (klik et billede for stor størrelse / slideshow).
Haven hos Anna og Lars Bertelsen, Kornmodsbakken 112, 8210 Århus V En have på 855 kvm. og stadig under opbygning. |
|
Haven hos Nils-Jørgen Rasmussen og Torben Ulrick, Tronkærgårdsvej 294, 8541 Skødstrup 800 m2 have i nybygget parcelhuskvarter (2010) |
|
Haven hos Bjarne Basse, Norgesvej 40, 8370 Hadsten Haven var oprindeligt en traditionel parcelhushave, men efterhånden lavede jeg flere og flere stenbede med primært alpine planter. |
|
Haven hos Ruth Kjær, Hovvej 15, 8370 Hadsten En 1200 kvm stor have, beliggende på en stærkt kuperet grund, hvilket har givet mulighed for en varieret have i flere niveauer. |
|
Plantebytte - Kaffe - Plantesalg ved cafe Sløjfen |
2020
Plantebytte mødet, søndag den 9. august 2020.
Endelig lykkedes det at gennemføre det første fælles arrangement her i 2020. At så solen skinnede fra en skyfri himmel, gjorde så absolut ikke dagen dårligere - måske lidt for varmt, men det glemte man hurtigt med de omgivelser der blev præsenteret for os, både de 3 åbne haver, og Bangsbo botanisk have.
Haverne hos Rigmor, Birgitte og Karen Margrethe & Jørgen, er meget forskellige, men alle charmerende og spændende, hver på sin egen måde, så det var en fornøjelse, at få lov at kigge indenfor.
Stort tak til alle tre :-)
Efter havebesøgende var der arrangeret en guidet rundtur i Bangsbo botanisk have, suverent styret af Herluf. Bangsbo er jo altid spændende og utrolig flot, at det så samtidig sker en flot sommerdag, gør absolut ikke oplevelsen dårligere.
Som altid sluttede dagen af med plantebytte, kaffe og plantesalg - i disse Covid-19 tider - heldigvis udendørs, og med god afstand (det meste af tiden).
Alt i alt - en rigtig god dag, stort tak til lokalgruppe Nordjylland.
Men kig selv :-)
Her er et par bílleder fra dagen - (klik et billede for stor størrelse / slideshow).
Haven hos Rigmor Pedersen, Lærkevej 5, 9510 Arden, Rold Haven er på 1150 m2 med store niveauforskelle. Haven har ingen græsplæne – der er mange spændende planter som klematis, primula, liljer, samt alpine og andre sjældne planter. Haven har mange hyggekroge, hvor man kan tage sig en lille hvil. |
|
Haven hos Birgit Christoffersen, Ollendorffsvej 9, 9900 Frederikshavn Byhave med skrånende terræn, under konstant forandring. Her findes forskellige træer og buske, græsser, blomster og bunddækkende planter. Nyttehave med frugt buske/ træer, krydderurter og grøntsager. Havens ejer er inspireret af permakultur ideen og elsker at fremstille planter selv. |
|
Haven hos Karen Margrethe og Jørgen Elbæk Andersen, Brorsonsvej 3, Elling, 9900 Frederikshavn Haven i Elling er en plantesamlerhave på 1000 m2 påbegyndt i 1968. I haven findes mange spændende og sjældne planter, træer og buske, brostensbelagte stier, formklippede træer og buske, og stenbede med beplantning, 170 forskellige rhododendron, frugttræer i espalier. Der er stiklingeformering af sjældne planter, og der et lille plantesalg. |
|
Plantebytte - Kaffe - Plantesalg i Bangsbo botaniske have |
Kontaktmødet - Lørdag 22. februar
Årets kontaktmøde, mellem repræsentanter fra lokalklubberne og bestyrelsen, blev afholdt søndag den lørdag den 22. februar 2020, i Sunds Kirkes Sognegård. For 4. gang suverænt arrangeret af lokalklub Midtjylland.
Halvdelen af lokalklubberne var repræsentert, og det blev til et lidt anderledes møde end tidligere, idet en del af beslutningerne omkring foreningens drift, blev drøftet så alt i alt et spændende møde med masser af sparring, informering - og ja - hyggeligt fællesskab.
Her er et par billeder fra dagen (klik et billede for stor størrelse / slideshow) - fotograf: Hans Evald Krath.
2019
Efterårsmødet - Lørdag 26. oktober
Efterårsmødet 2019 blev afholdt lørdag den 26. oktober 2019 på Jelling Seminarium (University College Lillebælt), Stationsvej 4, 7300 Jelling.
I alt 65 medlemmer, havde valgt at bruge denne noget blæsende og regnvåde oktoberdag i gode venners lag.
Forsamlingen og især dagens foredragsholder Geir Moen blev budt velkommen af Irma.
Herefter blev generalforsamlingen startet, dagens dirigent blev Jørn T. Jensen, som suverent styrede resten af forløbet.
Bestyrelsens beretning blev fremlagt af Irma, årets regnskab og næste års budget af Torben - alle blev godkent af forsamlingen.
Du kan læse både beretning, regneskab og budget i medlemsarealet under generalforsamling.
Valget til forenings bestyrelse blev hurtigt overstået - der var genvalg over hele linien :-)
Du kan se bestyrelsens sammensærning her.
Så blev det Geir Moen's tur, først med en præsentation af ’Sent forår i Tien Shan, Kirgisistan.’ (se eller gense præsentationen her), og over middag med foredraget ‘Formering og dyrkning af alpine planter’ (se eller gense præsentationen her), der var 2 rigtig interessante foredrag, med rigtig mange gode og særdeles inspirerende billeder. At så Geir er en lun og meget engageret foredragsholder, gjorde heller ikke indtrykket værre :-)
Desværre havde vi lidt tekniske udfordringer, bl.a. virkede gardinerne ikke, så vi kunne ikke mørklægge ordentligt. Det gav et lille skår i oplevelsen, da Geir's billeder ikke kom til deres fulde ret - så jeg vil anbefale, at du genser billederne (brug linkene ovenfor).
Planteudstillingen: Planteudstilling blev vurderet af Herluf Johansen og Niels-Jørgen Rasmussen. Du kan se de deltagene planter og resultaterne her.
Dagen sluttede (som sædvanligt) med plantesalget, og som vanligt var der trængsel :-)
Alt i alt, en rigtig god dag, i gode venners selskab :-)
Du kan se lidt billeder fra dagen her under
Åbne haver og plantebytning i Midtjylland - søndag den 18. august 2019.
Af Jørn T. Jensen, Tranbjerg
Meteorologerne havde lovet, at der ville komme et massivt regnvejr ind over landet om søndagen, den dag vi skulle have møde i Midtjylland. Men selvom der var lovet regn, var der mødt 65 personer op til arrangementet.
Jeg havde derfor pakket en stor taske med regntøj og gummistøvler, ekstra tørre sokker og en god madpakke.
Vejret holdt sig fint på turen til Videbæk, hvor jeg skulle besøge 2 haver, og jeg tog til først Brita Uldum, der har en stor japanskinspireret have. Og den var flot, ikke en alpin have, men en have med stor højdeforskel, haven lå da også på kanten af en gammel grusgrav, og det havde Brita udnyttet flot. Der er masser af sten, store, hentet langvejs fra, og så var alt klippet og formgivet. Brita må gå rundt med saksen hele året.
Det begyndte at regne, medes jeg besøgte Brita.
Videre til Lone og Arne Astrup, også i Videbæk. På de 20 år, der er gået, siden haven blev omlagt, er det blevet til en skovhave, masser af planter alle steder, store og små. Der var mange hosta, bregner og planter til skygge og fugtighed i haven, ingen bar jord. Det gav en frodighed her i august, der sjældent ses. Også denne have havde en højdeforskel, som gjorde haven spændende.
Det blev til dagsregn.
Da jeg kørte mod Sunds, begyndte det at småregne, og da jeg ankom til Bitten og Helge Andersens have, havde vi en god vedvarende regn. En rigtig plantesamlerhave med et bredt udvalg af alt til en have. Spændende buske og træer, men også frugttræer og en urtehave. Det er sjældent, vi ser en urtehave, når vi er på havebesøg med foreningen. Vi fik set haven, men desværre fik vi nok ikke det bedste ud af besøget, da regnen silede ned under hele besøget, jeg kunne også se, at haven var domineret af paraplyer denne dag.
Plantebytning i regnvejr.
Så hen til Sunds Kirkes Sognegård, hvor dagen sluttede med plantebytning, kaffe med boller og lagkagebord og plantesalg. Vi var 18 medlemmer, der deltog i plantebytningen, det burde have været vandplanter, der skulle byttes. Heldigvis var der fine planter på bordene, men vi var meget våde, da vi gik ind til kaffen.
Det var Midtjyllandsklubben, der have sørget for kaffe med boller og mange forskellige lagkager. Lagkagerne var stillet op på et bord, så vi selv kunne gå hen og tage et stykke, og mange måtte en ekstra tur forbi lagkagebordet, vi skulle også smage en af de andre lagkager. Mange tak til Midtjyllandsklubben og de 3 haver for at vi måtte komme og besøge jer.
Vi sluttede dagen med plantesalg på parkeringspladsen, og det regnede stadig, så alle var godt våde, da vi kørte hjemad.
Her er et par billeder fra dagen - (klik et billede for stor størrelse / slideshow).
5. juni 2019 - En forrygende dag i Geografisk Have, Kolding.
Dagen startede - vejrmæssigt - lidt broget og noget overskyet, men i løbet af formiddagen skiftede vi til varme og bragende solskin.
Og på trods af det var valgdag, var der rekord antal besøgende i haven.
Sådan føltes det også på Den Alpine Have's stand. Der var rigtig mange besøgende, både af nuværende og nye medlemmer - det var en ren fornøjelse at stå på standen :-)
Og rent faktisk var der så stor interesse, at vi tegnede 8 nye medlemskaber + et par stykker "stærkt interesseret" - Det er da vistnok rekord :-).
En stor del af æren for denne interesse, skydtes formodentlig dagens temaer: "Plantning i tufa" og "Stiklinge formering af Saxifraga", de var beggge en stor publikums magnet - stor tak til Bent og Frits for deres store arbejde med etablering af et tufabed og til Erling for hans workshop omkring stiklingeformering.
I år havde vi også besøg af Jørn Dannesboe, der præsenterede sin nye bog "Stenbedet - en perle i haven", en fremragende bog med mange helt fantastiske billeder, Jørn er en rigtig god skribent og ikke mindst en rigtig god fotograf. Så en bog der absolut kan anbefales (kan også fremover lånes i vort bibliotek).
Sidst men absolut ikke mindst, der var rigtig mange medlemmer der kiggede forbi og sagde hej - det var rigtig dejligt.
Vi har dog et indtryk af, at der var enkelte der gik forbi, og måske ikke helt syntes de ville trænge sig på - vi håber dette ikke er tilfældet, vi vil utroligt gerne sige hej og snakke med alle vores medlemmer, jo flere jo bedre - så kig endelig ind - vi kan da altid byde på en stol og lidt svalende skygge.
Her er et par billeder fra dagen - (klik et billede for stor størrelse / slideshow).
Forårsmødet - Lørdag 6. april
Forårsmødet 2019 blev afholdt (i strålende solskin) lørdag den 6. april i Jelling.
Mødet havde en god tilslutning, vi var 70 medlemmer plus dagens foredragsholder Henrik Lütken - der sammen havde en rigtig hyggelig dag.
Dagen startede med at Irma bød velkommen til alle, og en særlig velkomst til dagens foredragsholder.
Herefter blev ordet givet til Henrik Lütken, der holdt 2 spændende foredrag.
Formiddag: "Dolomitterne og Pyrenærerne" - Plantejagt i nogle af de europæiske bjerge.
Eftermiddag: "Europæiske primula'er"
Du kan se eller gense præsentationen fra Henriks foredrag her.
I pauserne var der så tid til at se og vurdere både planteudstilling og fotokonkurrencen, som tidligere var niveauet meget højt, så der var virkeligt noget at se på.
Fotokonkurrencen: Der var indsendt 39 billeder til vurdering, du kan se/gense alle billederne her.
Planteudstillingen: Forårets planteudstilling blev vurderet af Niels-Jørgen Rasmussen og Herluf Johansen. Du kan se billederne af de udstillede planter, samt resultaterne her.
Dagen sluttede med plantesalg, der som sædvanligt var ualmindeligt godt besøgt, så alt ialt - en god dag i hyggelige venners selskab :-)
Du kan se lidt billeder fra dagen herunder (klik et billede for stor størrelse / slideshow).
Kontaktmødet - Lørdag 23. januar
Årets kontaktmøde, mellem repræsentanter fra lokalklubberne og bestyrelsen, blev afholdt lørdag den 23. januar 2019, i Sunds Kirkes Sognegård. Igen suverænt arrangeret af lokalklub Midtjylland.
Jeg ved ikke helt hvordan de gør det, men igen i år var vejret strålende, det sammenholdt med nogle rigtige gode rammer gjorde automatisk mødet til en rigtig god oplevelse.
De fleste af lokalklubberne var repræsentert, vi var knap 30. Det blev til et godt møde med masser af sparring, informering - og ja - hyggeligt fællesskab.
I år var et af temaerne Facebook, og vi kom da lidt af vejen i retning af hvordan og hvorledes Den Alpine Have skal præsenteres på Facebook, så nu er der kun lidt hårdt arbejde tilbage :-)
Her er et par billeder fra dagen (klik et billede for stor størrelse / slideshow) - fotograf: Hans Evald Krath.
2018
Efterårsmødet - Lørdag 27. oktober
Efterårsmødet 2018 blev afholdt lørdag den 27. oktober 2018 på Jelling Seminarium (University College Lillebælt), Stationsvej 4, 7300 Jelling.
Der var et fornuftigt fremmøde, 72 havde valgt at bruge denne lidt blandede oktoberdag i gode venners lag.
Grundet sygdom, havde formanden Ole Jensen meldt afbud til mødet, ligesom Ole havde meddelt, at han gerne vil trække sig fra bestyrelsesarbejdet.
Bestyrelsen har stor respekt for Ole's beslutning, og ønsker ham alt muligt held og lykke fremover. Stor tak til Ole for hans indsats i bestyrelsen.
Grundet Ole's fravær, blev forsamlingen og især dagens foredragsholder Jirí Papoušek budt velkommen af Lars.
Herefter blev generalforsamlingen startet, dagens dirigent blev Leif Fonnesbek Nielsen, som suverent styrede resten af forløbet.
Bestyrelsen blev suppleret op med:
Besturelsesmedlem: Hanna Ammitzbøll
Suppleant: Lene Juelsgaard Petersen
stort tak til de to, for at ville yde en indsats - vi glæder os til samarbejdet.
Så blev det Jirí Papoušek's tur, først med en præsentation af "Diversity of methods of growing alpines in the Czech garden (Forskellige metoder til dyrkning af alpine planter i Tjekkiske haver)" og over middag med foredraget "Saxifragas – breeding work of Karel Lang (Saxifragaer - Karel Langs formerings arbejde)", der var 2 helt fantastisk interessante foredrag, med rigtig mange gode og særdeles inspirerende billeder. At så Jirí er en lun og meget engageret foredragsholder, gjorde heller ikke indtrykket værre :-)
Planteudstillingen: Planteudstilling blev vurderet af Herluf Johansen og Niels-Jørgen Rasmussen. Der var 27 udstillede planter, fordelt på 2 grupper - du kan se billeder af de udstillede planter samt resultaterne her.
Dagen sluttede (som sædvanligt) med plantesalget, og det var i år udvidet, med både planter fra Jirí Papoušek og fra Gøteborg, så der var mere end rigeligt til alle :-)
Alt i alt, en rigtig god dag, i gode venners selskab :-)
Her er et par bílleder fra dagen - (klik et billede for stor størrelse / slideshow).
Åbne haver og Plantebytte i Esbjerg området - Søndag 19. august
af Jørn T. Jensen
Da jeg først i august gik rundt i min have, tænkte jeg på de medlemmer i Esbjergområdet, der skulle holde åben have 19. august, for når jeg kiggede rundt i min have, var det ikke noget skønt syn, men gult og trist.
Det var derfor med stor spænding jeg tog til Esbjerg for at se haver.
Som vi nærmede os Vestkysten, virkede alt mere grønt end i Østjylland, og allerede i første have, hos Lis og Bent Nielsen på Parkvej, var det en dejlig oplevelse at se en frodig og grøn have igen. Lis og Bent har været med i mange år og har derfor mange spændende planter i haven. Det ses også, at Bent var én af de første, der var med til at bygge de første spaltebede i Danmark. Her var flere af dem.
Ikke så sært at deres genbo, Frits Thise, er blevet inspireret til at dyrke alpine planter. Frits har været i foreningen et par år og har allerede fået bygget sit eget spaltebed. Når jeg skriver sit eget, er det, fordi Frits har brugt en anderledes sten end dem, vi er vant til at se. Bedet fungerer rigtigt fint, og der var mange planter i det. Det bliver spændende at følge Frits have de kommende år.
Herefter ind til Magny Kikkenborg, der har en lille byhave, og sikke en oase. Her var rigtig mange detaljer, planter alle steder, alt klippet og plejet. Utroligt hvad Magny har fået ud af de 125 m².
Så ud til Tjæreborg for se Jytte og Paul Eric Bangs have. Igen alt var frodigt, planter alle vegne. Buske og træer klippet, og at der også blev samlet ting og sager til haven, det sås ved, at der var hyggekroge med små detaljer alle steder. Aldrig før har jeg spist frokost i et så hyggeligt drivhus.
Desværre var der ikke mødt så mange op, 49 personer til kaffen på Blichers Kro, og kun 9 medlemmer byttede planter. Det er det mindste antal i klubbens historie. Godt for de 9, for der var mange fine planter på bordet. Men husk lige at få skrevet det latinske navn på skiltet. Det er jo ikke sikkert, at man lige kender det navn, der stod på skiltet.
Tak til aktivitetsudvalget i Sydvestjylland for en god og spændende dag og tak til jer, der åbnede jeres haver for os. En god dag, selvom dagen sluttede i regnvejr. Det regnvejr vi alle havde gået og længtes efter.
Her er et par bílleder fra dagen - (klik et billede for stor størrelse / slideshow).
5. juni 2018 - bragende sol fra morgen til aften, så kan vi vistnok ikke ønske os bedre rammer for det årlige plantemaked i Geografisk Have, Kolding.
Den Alpine Have var, som vanligt, repræsenteret med en stand.
I år med følgende temaer:
- Plantning i krukker (ved Bent Nielsen, Esbjerg)
- Stiklingeformering af saxifraga (ved Erling Møller, Kolding)
- Plantning i Tufa (planteudstilling + fremvisning af tufa sten).
Det er svært at sige, hvilket område der vakte størst interesse, men der var rigtig mange der kiggede forbi og spurgte interesseret ind til hvad og hvordan, så dagen nærmest fløj afsted.
Dagen bød da også på et nyt medlem, en svensk have-elsker, der fattede stor interesse for vores måde at lave have på.
Sidst men absolut ikke mindst, der var rigtig mange medlemmer der kiggede forbi og sagde hej - faktisk så mange at undertegnede ikke fik tid til at hilse på alle, hvilket jeg beklager meget, men som skrevet - dagen fløj afsted.
Her er et par billeder fra dagen - (klik et billede for stor størrelse / slideshow).
Forårsmødet - Lørdag 17. marts
Forårsmødet 2018 blev afholdt (i bidende kulde) lørdag den 17. marts i Jelling.
Forårsmødet blev i år, grundet påsken, afholdt lidt tidligere en normalt, dette kombineret med en meget kold start på marts måned, betød desværre at vi ikke kunne mønstre så mange plantesælgere som normalt - og dermed havde frygtet, at vi kom til at mangle gevinster til lotteriet.
Det viste sig heldigvis ikke at være tilfældet, takket være medlemsdonationer, kunne vi faktisk præsentere flere gevinster end normalt.
Oven i købet modtog vi en donation fra Johnny Andreasen, et flot fad med en tilplantet tufa sten, der blev bortaktioneret og gav en pæn lille sum til foreningen.
Mødet havde en god tilslutning, vi var 73 medlemmer, 3 gæster + naturligvis dagens foredragsholder Johan Nilson - ialt 77 deltagere, der sammen havde en rigtig hyggelig dag.
Dagen startede med at Ole bød velkommen til alle, og en særlig velkomst til dagens foredragsholder, samt til redaktøren af AGS magasinet (The Alpine Gardener) John Fitzpatrick , der havde taget turen til Danmark, for at skrive en artikel om vores forening - John forventer denne artikel bliver bragt i juni eller juli nummeret af The Alpine Gardener.
Derefter takkede Ole de medlemmer der havde valgt at donere planter til lotteriet, og dermed sikret at vores lotteri kunne gennemføres. Samt selvfølgelig en stor tak til Johnny for fadet med tufa stenen.
Herefter blev ordet givet til Johan Nilson, der holdt 2 spændende foredrag.
Formiddag: "I Hookers, Sherriffs og Ludlows fodspor" - På jagt efter Himalayas geofytter i fodsporene på nogle af Himalayafloraens mest fremtrædende plantejægere.
Eftermiddag: "Arven efter Per Wendelbo" - Løgplanter i Göteborgs Botaniske Have.
I pauserne var der så tid til at se og vurdere både planteudstilling og fotokonkurrencen, som tidligere var niveauet meget højt, så der var virkeligt noget at se på.
Fotokonkurrencen: Der var indsendt 59 billeder til vurdering, du kan se/gense alle billederne her.
Desværre opstod der lidt forviklinger omkring optællingen af resultaterne, hvilket betød at en række billeder fejlagtigt blev kåret som vindere af de forskellige kategorier.
Stemmesedlerne er nu blevet fintalt, og du kan se de endelige resultater af konkurrencen her på siden, og i juni nummeret af den Alpine Have. De kategori vindere, der ikke modtog deres præmie i Jelling, vil selvfølgelig modtage denne ved først givne lejlighed.
Planteudstillingen: Forårets planteudstilling blev vurderet af Niels-Jørgen Rasmussen og Herluf Johansen. Du kan se billederne af de udstillede planter, samt resultaterne her.
Dagen sluttede med plantesalg, der som sædvanligt var ualmindeligt godt besøgt, og da antallet af plantesælgere (grundet vejret) var begrænset, var der trængsel omkring borderne.
Du kan se lidt billeder fra dagen herunder (klik et billede for stor størrelse / slideshow).
Kontaktmødet - Lørdag 27. januar
Årets kontaktmøde, mellem repræsentanter fra lokalklubberne og bestyrelsen, blev afholdt lørdag den 27. januar 2018, i Sunds Kirkes Sognegård. Suverænt arrangeret af lokalklub Midtjylland.
De fleste af lokalklubberne var repræsentert, vi var knap 30. Det blev til et godt møde med masser af sparring, informering - og ja - hyggeligt fællesskab.
Her er et par billeder fra dagen (klik et billede for stor størrelse / slideshow) - fotograf: Hans Evald Krath.
2017
Efterårsmødet - Lørdag 28. oktober
Efterårsmødet 2017 blev afholdt lørdag den 28. oktober 2017 på Jordbrugets Uddannelsescenter (tidl. Beder Gartnerskole) i Beder. Der var et fornuftigt fremmøde, 72 havde valgt at bruge denne lidt blandede oktoberdag i Beder.
Generalforsamling blev afviklet i god ro og orden, suverænt styret af dagens dirigent Jørn T.
I år havde Kirsten Andersen og Bjørn Heiseberg valgt at sige (forhåbentligt midlertidigt) farvel til bestyrelsearbejdet - en stor tak til begge for en rigtig god indsats.
Nye i bestyrelsen blev:
- Irma Poulsen (Bestyrelsesmedlem)
- Niels G. Kristensen (Bestyrelsesmedlem)
- Niels-Jørgen Rasmussen (Suppleant)
stort tak til alle, for at ville yde en indsats - vi glæder os til samarbejdet.
Så blev det Martin Sheader's tur, først med en præsentation af "Bjergplanter fra Patagonien." og over middag med foredraget "Dyrkning af patagoniske planter", der var virkeligt noget at se på - se eller gense blot dette fantastiske billede af en Viola caviahuensis som Martin fortalte om.
Det kunne være fantastisk hvis en sådan, kunne trives og holde samme vækstform, her ude i haven.
Planteudstillingen: Planteudstilling blev vurderet af Herluf Johansen og Niels-Jørgen Rasmussen. Der var 19 udstillede planter, fordelt på 3 grupper - du kan se billeder af de udstillede planter samt resultaterne her.
Dagen sluttede (som sædvanligt) med plantesalget, der mindede en del om den "trængsel og alarm" vi nu nærmer os.
Alt i alt, en rigtig god dag, i gode venners selskab :-)
Her er et par bílleder fra dagen - (klik et billede for stor størrelse / slideshow).
Plantebyttemødet 2017, blev afholdt i og omkring Kolding.
Der var et godt fremmøde, ialt 74 havde valgt at bruge dagen på havebesøg + socialt samværd.
Vi så 3 spændende og vidt forskellige haver - med masser af ideer og inspiration, du kan se en række billeder fra haverne og fra dagen herunder, men du kan også se flere billeder fra haverne under "Opslagstavlen" / "Medlemmernes haver" / "Harald Lehmann" eller "Lisa og Jens Jacobsen" eller "Jesper Kristensen".
Vejret var ikke helt med os denne søndag, det var bygevejr, ind imellem med ret kraftig regn - men det gik, der var masser af muligheder for at se haver mellem bygerne.
Dagen sluttede med plantebytte - kaffe og plantesalg i og ved Harte forsamlingshus, og selv om der var en enkelt smutter med hensyn til hvor vi måtte afholde plantesalg, så er mit indtryk at det alt i alt var en god dag.
Men kig selv :-)
Her er et par bílleder fra dagen - (klik et billede for stor størrelse / slideshow).
Som tidligere, var Den Alpine Have repræsenteret på plantemarkedet i Kolding den 5. juni.
I år med "Stenbed i potter" som tema - suverænt udført af Bent Nielsen, Esbjerg.
Det var en succes og en publikumsmagnet, så Bent havde en rigtig travl dag.
Vejret var rimeligt - tørt, lidt blæsende og med få mindre byger. Der var dog en stor forskel på sol- og skyggesiden, her var det koldt, men som der blev sagt "det er jo godt for planterne", så alt i alt en god dqg.
Resultatet blev 2 nye medlemmer + 2 særdeles interesserede, (som forhåbentlig tegner medlemskab i den nærmeste fremtid).
Derudover, var der rigtig mange eksisterende medlemmer der slog et slag forbi og sagde hej - rigtig hyggeligt :-)
Her er et par bílleder fra dagen - (klik et billede for stor størrelse / slideshow).
Den 1. april afholdtes ekstraordinær generalforsamling + forårsmøde i Jelling.
Der var en rigtig god tilslutning, vi var 96 fremmødte medlemmer, der sammen havde en lidt kaotisk men rigtig hyggelig dag.
Dagen startede med at Bjørn bød velkommen, derefter afholdtes en ganske kort ekstraordinær generalforsamling.
Dagsorden:
- Valg af 3 nye medlemmer til bestyrelsen.
- Eventuelt
Leif Fonnesbek Nielsen blev valgt som dirigent, og han styrede forløbet effektivt.
Bestyrelsen havde opstillet 3 kandidater til de ledige bestyrelsesposter:
- Torben Ulrick, Skødstrup
- Ole Jensen, Bolbro
- Fritz Thise, Esbjerg
Efter en kort selvpræsentation af kandidaterne blev valget afgjort som et fredsvalg, dvs. alle 3 blev valgt med applaus.
Da der ikke var emner til punktet eventuelt, blev generalforsamling afsluttet, og vi kunne fortsætte med selve forårsmødet.
Dagens program indeholdt 2 foredrag:
- Jørn T. Jensen - 25 år med vintergækker
- Per Bangsgaard - Cypripedium
Vi startede med Jørn, og foredraget om vintergækker, og det startede da også fint, men hurtigt fik vi bøvl med projektoren, der simpelthen nægtede at vise noget som helst.
Efter en del tumult og en kort pause, blev vi nødt til at skifte lokale fra auditoriet til den noget mindre aula, hvor der heldigvis var en funktionsdygtig projektor.
Desværre er aula'en ikke særligt velegnet til et foredrag med godt 90 tilhørere, så man sad trangt, men trods alt er indtrykket, at langt de fleste både kunne se billederne, og høre hvad der blev sagt.
Både Jørn's og Per's foredrag var (efter sigende) rigtig gode.
Desværre havde jeg ikke selv mulighed for at høre dem, da jeg (grundet sygdom hos vores normale fotograf) brugte tiden på fotografering og registrering af planteudstillingen samt forberedelse af resultat præsentationerne.
Det var lidt ærgeligt, men for mig og de der ikke helt kunne se præsentationerne, har vi fået lov til at bringe dem her på hjemmesiden, så du kan se eller gense dem ved at klikke på nedenstående:
Jørn T. Jensen - 25 år med vintergækker
Per Bangsgaard - Cypripedium
Stort tak til både Jørn og Per for deres indsats.
I pauserne var der så tid til at se og vurdere både planteudstilling og fotokonkurrencen, som tidligere var niveauet meget højt, så der var virkeligt noget at se på.
Fotokonkurrencen: Der var indsendt 44 billeder til vurdering, du kan se billeder her og resultaterne her.
Planteudstillingen: Planteudstilling blev vurderet af Herluf Johansen og Karl Kristensen. Der var 37 udstillede planter, fordelt på 5 grupper - du kan se billeder af de udstillede planter samt resultaterne her.
Jeg beklager hvis billedkvaliteten af planterne ikke er helt så god som den plejer, årsagen er at fotografen (undertegnede) ikke har prøvet det før, og endnu ikke er helt dus med kameraet :-)
Dagen sluttede med plantesalg, der som sædvanligt var ualmindeligt godt besøgt, og der var trængsel omkring borderne.
Der blev ikke taget så mange billeder denne dag, der var lidt rigeligt andet at lave, men lidt er der da, de kan ses herunder.
Som sagt - det var lidt kaotisk, men jf. mange af deltagerne, var det trods alt en rigtig god og spændende dag :-)
Årets kontaktmøde, mellem repræsentanter fra lokalklubberne og bestyrelsen, blev afholdt lørdag den 28. januar 2017, i Sunds Kirkes Sognegård. Suverænt arrangeret af lokalklub Midtjylland.
Næsten alle lokalklubberne var repræsentert, vi var knap 30. Det blev til et godt møde med masser af sparring, informering - og ja - hyggeligt fællesskab.
Her er et par billeder fra dagen (klik et billede for stor størrelse / slideshow) - fotograf: Hans Evald Krath.
2016
Efterårsmødet - Lørdag 29. oktober
Efterårsmødet 2016 blev afholdt lørdag den 29. oktober 2016 i Jelling. Der var et fornuftigt fremmøde, 78 havde valgt at bruge denne flotte oktoberdag i Jelling.
Generalforsamlingen, blev afviklet i god ro og orden, og vi sagde behørigt farvel til de 3 bestyrelsesmedlemmer der havde valgt lejligheden til at lægge deres frivillige arbejde for foreningen på hylden - Lis Nielsen, Ingrid Larsen og Per Bangsgård - stort tak herfra for en meget stor indsats.
Da vi så skulle finde erstatningerne for de 3, ja så blev der tavst - det lykkedes ikke at få valgt blot ét eneste nyt medlem.
Så det var lidt af en spand koldt vand, der desværre ikke kunne undgå at præge resten af dagen lidt - og det var synd, for Susann Nilsson dagens foredragsholder holdt 2 rigtig gode foredrag.
Først om Pulsatilla - og her var virkeligt noget at se på, der er i hvertilfælde en eller to som helt sikkert er kommet på min "ønskeliste", se blot denne.
Senere omkring "Skatter i Österled" som var en rigtig spændende historie om en tur til Asien, fra Georgien i vest, over Mongoliet til Stillehavskysten et rigtig spændende foredrag som du kan se eller gense billederne her.
Her er et par billeder fra dagen (klik et billede for stor størrelse / slideshow).
Plantebyttemødet 2016, blev afholdt i og omkring Ringkøbning - Vestjylland.
Vejrmæssigt var det en lidt blandet oplevelse, med enkelte regnbyger formiddag og et par lidt heftigere byger hen omkring plantebytte- / kaffetid - men som en af værterne udtrykte det - "Nå ja, det er trods alt bare vand" :)
Havemæssigt var oplevelsen heldigvis absolut ikke blandet, det var 3 rigtig gode haver der blev vist frem.
Meget forskellige ja, men alle 3 med masser af oplevelser og inspiration.
Et indtryk jeg tror blev delt af alle 92 fremmødte.
Foreningsmæssigt var det (som formanden udtrykte sig) glædeligt at hele landet var repræsenteret, med deltager fra både Sjælland, Lolland, Fyn og Jylland.
(klik et billede for stor størrelse / slideshow).
Geografisk Have, Kolding, 2016
Høj sol, mange besøgende, så kan vi ikke forlange mere.
Vi var med i Geografisk Have, i Kolding.
Vores lille planteudstilling har altid en god interesse blandt de besøgende og da Bent Nielsen, Esbjerg, samtidig viste hvordan man kan bygge små spaltebede i krukker, var der mange der standsede op og lige skulle se, hvad skete her.
Hilsen Jørn
(klik et billede for stor størrelse / slideshow).
Den Alpine have, deltog igen i år i udstillingen "For Fuldt Flor" i Botanisk have i Århus.
Her var en række specialklubber/foreninger i samarbejde med Haveselskabet og Science Museerne – Aarhus Universitet (Væksthusene), gået sammen om at lave en spændende dag med formidling og workshops.
Arrangementet blev afholdt sammen med Haveselskabets årlige forårs-plantemarked, hvor der i år var omkring 3500 besøgende.
Den Alpine have, deltog med en formidlingsstand og en workshop med tema'et "Alpint bed i krukker".
Der var stor interesse, og megen ros til Bent for hans kreativitet omkring opbygningen af små alpine bede. Dagen gav da også et nyt medlem :)
Krukkerne bliver vist frem på plantemarkedet i Den Geografiske Have i Kolding den 5. juni, så kig forbi Den Alpine Haves Stand og se selv resultaterne.
Desværre var vi knap så heldige med vejret, formiddagen var fornuftigt - kold men med tørvejr, men fra middagstid og frem regnede/haglede det stort set konstant. Det gav selvfølgelig lidt færre besøgende end vi havde håbet på, men til gengæld var der mange medlemmer der kiggede forbi og hilste på.
Men ellers var det en god dag, hvor vi "kom ud" til rigtig mange have-interesserede i det østjyske.
(klik et billede for stor størrelse / slideshow).
Forårsmødet 2016 blev afholdt lørdag den 2. april i Jelling.
Der var en god tilslutning, vi var 89 medlemmer, 1 gæst + naturligvis dagens foredragsholder Arne Strid ialt 91 deltagere, der sammen havde en rigtig hyggelig dag.
Dagen startede med at Bjørn bød velkommen, og kort orienterede om foreningens nye marketingsmateriale "Plakat", "Åben Have", "Plantesælgerskilt" og Brochure, der kunne udleveres til interesserede (se marketings materialet her).
For de der ikke var til stede i Jelling, kan oplyses, at skiltene tages med til Kolding Grundlovsdag, så kom forbi vores stand og hent din kopi :)
Herefter blev ordet givet til Arne Strid, der holdt 2 spændende foredrag om den græske flora.
Formiddag: Græske løg- og knoldplanter
Eftermiddag: Græske bjergplanter
Du kan se eller gense foredragene ved at klikke på foredragstitlen (vises som PDF dokument).
I pauserne var der så tid til at se og vurdere både planteudstilling og fotokonkurrencen, som tidligere var niveauet meget højt, så der var virkeligt noget at se på.
Fotokonkurrencen: Der var indsendt 65 billeder til vurdering, du kan se alle billederne her og resultaterne af konkurrencen her.
Planteudstillingen: Forårets planteudstilling blev igen vurderet af Elis Munk og Hugo Thomsen. Du vil i løbet af kort tid kunne billeder af de udstillede planter, samt resultaterne her på siden.
Dagen sluttede med plantesalg, der som sædvanligt var ualmindeligt godt besøgt, der var trængsel omkring borderne.
Årets kontaktmøde, mellem repræsentanter fra lokalklubberne og bestyrelsen, blev afholdt søndag den 7. februar 2016, på Mølholm skole i Vejle.
Alle lokalklubberne var repræsentert, og det blev til et godt møde med masser af sparring, informering - og ja - hyggeligt fællesskab.
Her er et par billeder fra dagen (klik et billede for stor størrelse / slideshow) - fotograf: Hans Evald Krath.
2015
Efterårsmødet - Lørdag 24. oktober
Efterårsmødet 2015 blev afholdt lørdag den 24. oktober 2015 i Jelling. Der var et fornuftigt fremmøde, knap 70 havde valgt at bruge denne flotte oktoberdag i Jelling.
Generalforsamlingen, blev afviklet i god ro og orden, det af bestyrelsen stillede forslag til vedtægtsændringer blev vedtaget, og der var flere udskiftning i bestyrelsen / suppleanter til bestyrelsen, se mere under Den Alpine Have/Bestyrelsen.
Foredragsholder var Henrik Lütken med sit foredrag om "Europæiske alpine planter".
Henrik tog os med på en rigtig spændende og flot tur rundt i de europæiske bjerge, efterfulgt af en kort omtale af den Artiske Alpine botaniske have i Tromsø, Norge, og sluttede af med en smuttur til egen have.
Et godt og udbytterigt foredrag, hvor Henrik bl.a. redegjorde for forskellige alpine planters tilpasning til klima og jordbund.
Her er et par billeder fra dagen (klik et billede for stor størrelse / slideshow).
Havebesøg og plantebytte - Søndag 16. august
Tekst: Jørn T. Jensen, Tranbjerg
August, så skal vi ud og se haver i AGS Danmark, og turen gik fra Tranbjerg nordpå mod Øster Bjerregrav, vest for Randers. Hen besøgte jeg Tina og Tove Christensen. En gammel have med en stor planterigdom og fine detaljer. Her blev puslet med alt blandt andet fugle, både levende og i keramik.
Herefter gik jeg videre nordpå til Arden, til Rigmor Pedersen. Rigmor har samlet liljer i mange år, men der er mange andre spændende planter i haven. Haven er ikke gammel, da det er ikke så mange år siden, Rigmor flyttede til Arden fra Nordjylland, og det er en flot have, Rigmor har fået bygget op i Arden.
Sidste have var I Hobro, så jeg tog den gamle landevej sydpå og var hurtigt hos Annette og Flemming Møller. En rigtig samlerhave, sjældent at se så mange planter i en have. Haven har mange gange at gå rundt i, så vi kunne komme til at se alle planterne, her er masser af inspiration at hente.
Der var stillet borde op på fællesarealet lige uden for haven, hvor man kunne spise frokost, og det benyttede mange medlemmer sig af. Man kunne se, at her hyggede de sig, og vi fik hilst på alle.
Her skulle også være plantebytte. 22 medlemmer deltog, lidt flere end sidste år, også nye medlemmer deltog, hvilket er skønt.
Efter at have byttet planter kørte alle ud til Restaurant Østerskoven, boller og lagkagen. Intet byttemøde uden lagkage. Vi var 68 personer til kaffe, og da vi ved, at ikke alle deltager ved kaffebordet, har der været over 80 personer, dejligt at så mange møder op.
Dagen sluttede med plantesalg, og her var mange gode, nye og spændende planter at købe.
Endnu en god dag i AGS Danmark, og tak til jer, der havde åbnet jeres haver for os, og tak for den fine gæstfrihed med kaffe m.m., der var sat frem til os, der besøgte jer.
Så - nok en gang - en god dag, kig selv billederne herunder (klik et billede for stor størrelse / slideshow).
Vejret var heldigvis nogenlunde, tørt - men dog blæsende og lidt køligt (især for de plantesælgere hvis bod var placeret i skyggesiden), så der var nogle der frøs bravt.
I år kunne vi præsentere vores nye telt (afløseren for den pavillion der blæste i stykker i Århus), samt vores nye "Surf-banner".
Så rammerne var på plads, og med en rigtig spændende planteudstilling, var vi klar til at modtage publikum.
Interessen for vores stand var rigtig god, desværre gav det kun 2 nye medlemmer - men til gengæld var der rigtig mange medlemmer, der slog et slag forbi og hilste på.
Så - nok en gang - en god dag, kig selv billederne herunder (klik et billede for stor størrelse / slideshow).
AGS - Den Alpine have, deltog den 17. maj i et større arrangement i Botanisk have i Århus kaldet "For Fuld Flor".
Her var 9 specialklubber/foreninger i samarbejde med Haveselskabet og Science Museerne – Aarhus Universitet (Væksthusene), gået sammen om at lave en spændende dag med formidling, foredrag og workshops.
Arrangementet blev afholdt sammen med Haveselskabets årlige forårs-plantemarked, hvor der var 65 stande og omkring 3500 besøgende, en rigtig stor del af disse besøgende lagde også vejen forbi udstillingen.
Den Alpine have, deltog med en formidlingsstand, en workshop og 2 foredrag.
Der var stor interesse, og vi håber (forventer), at indsatsen giver et par nye medlemmer.
Desværre var vejret ikke helt med os, der blæste "en halv pelikan" og om eftermiddagen kom der et par hidsige byger, ind imellem med hagl. Blæsten gjorde også, at foreningens pavilion havarerede og i al hast måtte tages ned, så vi resten af dagen måtte klare os med kun én pavilion.
Så det var en - til tider - lidt stressende oplevelse :)
Du kan se flere billeder, og læse mere om "For Fuld Flor" på Orchideklubbens hjemmeside.
Men ellers var det en god dag, hvor vi "kom ud" til rigtig mange have-interesserede i det øst jyske.
(klik et billede for stor størrelse / slideshow).
Forårsmødet 2015 blev afholdt lørdag den 21. marts i Jelling. Der var en rigtig god tilslutning, vi var 91 medlemmer, 8 gæster
(forhåbentlig kommende medlemmer) + naturligvis dagens foredragsholder Harry Jans.
Harry Jans holdt 2 meget spændende foredrag ledsaget af nogle utrolig flotte billeder, og denne gang havde vi styr på teknikken, så
vi kunne nyde såvel foredraget samt billederne.
Begge foredrag blev rigtig dygtigt simultantolket af Susanne Vissing Aagaard - så det er indtrykket at alle fik en rigtig god
oplevelse.
Jeg kan opfordre til, at i kigger videre på Harry Jans hjemmeside der er rigtig meget inspiration at hente.
Harry Jans startede med at fortælle om sin tur i jeep fra Chengdu til Lhasa – en tur over 13 høje pas – med billeder af mange
planter, men også skønne landskaber, kultur og folk.
Se plantelisten til foredraget her.
Om eftermiddagen fortalte Harry Jans så om hvordan han dyrker alpine planter i de hollandske ”bjerge” – hans egen have, alpin hus,
tufa væg etc.
Det var rigtig spændende, vi fik en udførlig gennemgang af både hvad men ikke mindst hvordan man kan få plads til både et Alpint hus,
en tufavæg, en dam, udendørs sandbed og ikke mindst utroligt mange rigtig spændende planter på kun 350 kvm. Selv om det nok gjorde
lidt ondt i flere af os at høre, at planterne gror så godt, at en plante som Ramonda nærmst blev opfattet som ukrudt :)
Du kan se plantelisten til foredraget her.
(klik et billede for stor størrelse / slideshow).
Årets kontaktmøde, mellem repræsentanter fra lokalklubberne og bestyrelsen, blev afholdt søndag den 1. februar 2015, på Mølholm skole i Vejle.
Rigtig mange af lokalklubberne var repræsentert, og det blev til et godt møde med masser af sparring, informering - og ja - hyggeligt fællesskab.
Her er et par billeder fra dagen (klik et billede for stor størrelse / slideshow).
2014
Guan tog, på et meget tydeligt og let forståeligt engelsk, os med på en rigtig spændende og flot tur gennem natur, flora og folkekuturen i det sydvestlige Kina.
En tur, der formodentlig vakte rejseminder fra mange AGS'er og gav os andre stor lyst til selv at besøge dette fantastiske område.
Paradoksalt nok, har sommeren 2014 været en af de tørreste jeg kan huske, men alligevel har vores fælles arrangementer været afholdt i regnvejr.
Men hvordan skulle det også være anderledes - det var 4 flotte og meget forskellige haver der blev vist frem.