Løg og knolde 2020.  

Retur til siden løg og knolde. (Klik her)


Hop til uge:

46 43 42 41 40 37 36 35 34 29 28 26 25 24 23 22 21 20 18 17 16 14 13 11 10 9 8 7 6 5 4 3 1

 

 

Uge 47

Galanthus bursanus
I november 2014, blev der fundet en ny efterårsblomstrende vintergæk nær byen Bursa i nordvestlige Tyrkiet.

Den adskiller sig fra G. reginae-olgae ved at der er to blader lidt fremme, ca. 3 cm, ved blomstring og den har en ekstra grøn plet nederst på indre kronblad.

Selv om det kun er 6 år siden den blev fundet, er den allerede i kultur i det meste af Europa.

 

 

  

 

  

 

 Galanthus bursanus 19 11 2020
  Galanthus bursanus 05 11 2020
Min plante har 2 grønne pletter nederst på indre kronblad, det burde været et stort sammenhængende mærke. Jeg tror det bliver til ét mærke med tiden.     Galanthus bursanus fotograferet 5. november.

Uge 46


Så kommer der lige lidt fra Bjørn i det lukkede Nordjylland,

 

 
  241
    Lige kommet hjem fra en kendt tysk samler Jörg Lebsa, han har af og til lidt godt på ebay. Galanthus peshmenii ‘Green Flight’ skulle være mere tydeligt i det grønne mærke på kronbladene, men det kommer nok til næste år. Løgne kom for tre uger siden og jeg havde ikke regnet med så fine blomster efter sådan en tur i posten. 
230   16
Det kom lidt bag på mig, at de første Galanthus elwesii ‘Peter Gatehouse’ lige pludselig stod der og lyste op i solen.
Helt bare uden blade, som dog er på vej nu. Ret store blomster med meget tydelig grønt mærke på de inderste kronblade. 
  Der er flere Galanthus på vej, denne her er Galanthus corcyrensis, som jeg mente var gået tabt, men pludselig kommer den igen og her med 4 blomster. Lille tynd blomst, ikke så kraftig, som de fleste Galanthus regina-olgae. Den regnes nu for at være i gruppen G. regina-olgae subsp. regina-olgae. Skulle være indsamlet på Sicilien af Ole Sonderhousen, mener jeg har købt den på efterårsmødet i Jelling for en del år siden. 
232   14
Her ligger blomsterne af Colchicum boissieri, meget lille plante som næste forsvinder mellem alle andre planter.
Knoldene er ikke som almindelig Colchicum, der er meget små, aflange og med skæve knæk, de har tildens til at vandre og dukke op andre steder, end der hvor skiltet står.
Har to grupper en fra frø og en købt som knolde (foto)
Kommer fra græske øer og sydlige græske hovedland. 
  Her er det Crocus goulimyi, små fine runde løg, blomster her meget sent på året. Står flot i år, hvor der vejret er godt. Er endemisk til Grækenland og fundet ca. 1950 og navngivet efter en græsk amatørbotanisk Constantine Goulimis. Mine er en flot og skattet gave, som jeg fik til mit 25 års jubilæum i 2012. 

Uge 43

For nogle år siden fandt jeg en Galanthus reginae-olgae i stenbedet der havde det større grønt mærke på indre kronblad. Nu kan man ikke føle sig sikker på at variationer holder, denne Galanthus holder sin variation. Er nu blevet en lille pæn gruppe.
Den er døbt Galanthus reginae-olgae ’Tuffve’.

 

Galanthus reginae olgae Tuffve 25 10 2020a
  Galanthus reginae olgae Tuffve 25 10 2020

 

Uge 42
Husk af høste frø

Så er der renset frø til frølisten, det blev til ca. 20 forskellige næsten alle fra løgplanter.


Stort arbejde, men meget hyggeligt og så vækker det mange minder om planterne i blomst.


Det tager selvfølgelig tid at få blomsterne planter fra frø, men jeg er blevet overrasket flere gange, når der så pludselig kommer blomster.


De er nu afsendt til Lis og Bent, som står for Frølisten i Den Alpine Have. 

  frøpotter

Endelig en ny bog om Colchicum.

Ikke siden 1952, hvor E A Bowles udgav Crocus & Colchicum, er der udgivet en bog der kun drejede sig om Colchicum, men nu er den her.
Der sket meget siden Bowles skrev om Colchicum og videnskaben er forbedret, så der sket meget nyt og der fundet mange arter, nye sortsnavne og hybrider. Denne bog bringer det sidste nye,
Colchicum The complete guide af Christopher Grey-Wilson, Rod Leeds & Robert Rolfe.
Colchicum the Complete Guide

Udgivet af Royal Horticultural Society – ISBN 9781911666080 

  davisii

Uge 41

Her kommer der lige lidt fra haven, her i Nordjylland, hvor der stadig er gode farver i det begyndende efterår, flotte farver. 

14

  106
Colchicum ‘Dick Trotter’ her er der tale om en plante med knald på farverne og den bredder sig ikke så voldsomt, knolden er fra 2015.    En der også er langsom i tilvækst, er Colchicum cillicicum ‘Purpureum’. Kommer som en af de sidste, står godt i tæppet af trædebregnerne.
Jeg har ret kraftige angreb af snegle i hele haven, og de kan godt spise ret meget af blomsterne. Har dog fået fat i de blå korn igen 
19   20
Flere steder langs med husmuren står der grupper af Nerine bowdenii, var heldig for år tilbage at få fat i en stor pose med løg i flere farver.    De fleste blomster ret stabilt hvert år nu.  
103   104
Så kommer der lidt fra drivhuset, hvor der er godt gang i de efterårs blomsterne vintergækker og krokus. Her Galanthus peshmenii ‘Kastellorizo’    Crocus cambessedisii. 

 

 

  49
Bangsbo Botaniske Have   Galanthus regina-olgae.
81   94
Så er der også lige en hilsen fra Bangsbo Botaniske Have, der er blevet planter vintergækker ud. 8 nye varianter er kommet til.   Lige mit mellem spalterne, står der så lige en lille Galanthus regina-olgae, rigtig flot.  
91   98
Der var dog også lige lidt andet som fanger ens øje, her er det Sternbergia lutea.     Rundt om det næste hjørne står en gruppe Cyclamen hederifollium, meget flot mørk lilla. 

 

Uge 40

Så er det tid til at de efterårsblomstrende Galanthus.

Hos Galanthus reginae-olgae er der kommet mange navnesorte. Her er én af dem.

Galanthus reginae-olgae - en albino form med de mindste prikker på indre kronblade.

 

  Galanthus reginae olgae Blanc De Chine 03 10 2020
    Galanthus reginae-olgae ‘Blanc De Chine’. 

Uge 37

Allium sikkinensis
Ligner A. beesianum meget, men blomsterne er mindre i en opret, tæt skærm med 6-15 kornblomstblå blomster. Støvdragere er næsten lige lange, bloster ca. 7 mm langt. Støvknapper er blå.
Vokser i op til 3.000-3.500 meters højde i Sikkim i det sydlige Tibet. De blålige blomster skelnes let fra andre Himalaya arter. Fra de 2 andre blåblomstrende fra Vest Kina, A. cyaneum afviger den i, at have udragende støvdragere og fra A. beesianum i at have større blomster i en hængende skærm. 

 Allium sp 07 09 2020web
  Allium sp. 06 09 2020web
Crinum x powellii alba 13 09 2020web

Crinum X powellii ’Album’
Som Bjørn skrev i uge 35, blomstrer den hvide form af Crinum X powellii sjældent. I år blomstrer den i min have. Sidste gang den blomstrede hos mig var i 2013. 


 

Uge 36

Nerine x Belladiva – X Amarine tubergenii 'Belladiva Sereies'
Jeg købte 2017, 3 løg hos Van Tubergen, og tænkte ikke meget over hvad var jeg havde købt.
Så her i år kom der én blomst, den første uge i september. Jeg troede jeg havde nogle neriner der, men den var meget høj og blomstrede også tidligere end nerinen. Jeg fandt skiltet og der stod Nerine x Belladiva.
Hvad havde jeg købt?
En krydsning mellem en Nerine og en Amaryllis, X Amarine tubergenii 'Belladiva Sereies' og denne plante drager fordel af de bedste egenskaber hos begge sine forældre. Specielt fremavlet til det afskårne blomstermarked. Liljeagtige blomster på en høj opretstående stilk, her i haven ca. 80 høj, hvilket gør det til en imponerende tilføjelse til efterårshaven.

 

  Nerine x Belladiva 04 09 2020aw
 Nerine x Belladiva 04 09 2020w
Nerine x Belladiva, blomsten. 

 

Uge35

Nyt fra Bjørn, Nordjylland
Så begynder der at komme liv i de små løgplanter igen, efter at der er kommet lidt sommerregn.

37a   39
Acis valentina.
Her ses de første blomster af Acis valentina og Acis autumnalis, der kommer mange flere i løbet af de næste par uger. Planterne kommer fra det sydlige Spanien, Middelhavs regionen, helt over til de græske øer og nordlige Afrika.
  Acis autumnalis.
142   139
Årets indkøb af løg og knolde, klar til at blive plantet ud i haven.
Nogle af dem fik jeg i de første måneder af året, og de sidste er på vej i posten lige nu.
I potterne er der mange nye vintergækker, erantis, anemoner og andet godt som der følger med, når man handler på E-bay.
Der er løg og knolde fra lande som England, Holland, Belgien, Sverige, Rumænien, Tyskland og Grækenland.
Der er ikke alt som er lige godt, men det ser man jo først de næste par år, nogen løg skal faktisk have et par år før de viser sig fra deres bedste side.
Speciel vintergækker, hvor der er gule og grønne markeringer på blomsterne.
   Så ændres der noget på størrelsen med Hagelilje, Crinum x powellii, blomster sidder på stængler, som let er oppe i en meters højde.

Bladene fylder også ret meget, så planten skal have god plads. Lider lidt under at snegle, åbenbart synes bladene smager ret godt.
Jeg har også den hvide form, men den er ikke så glad ved at blomster.

 

86   140a
Der er så småt gang i Alpeviolerne, Cyclamen hederifolium, her den mest almindelige.
Planterne har ikke så mange blade til at starte med men de kommer senere, de kan have rigtig mange forskellige mønstre/former og farver.
Dette er med til at planterne også er flot, uden blomster.

  Der er også et billede af den navngivet form Cyclamen hederifolium ‘ Perlenteppich’ den første af de hvide former som blomster her.  
128   126

Allium kan stadig være med, der er stor set nogen det meste af sommeren, her er det Allium carinatum var. pulchellum.
Et frø mix, som i sin tid kom fra frølisten, her er der tale om noget der går hurtigt, så det ene år og blomster i de første, året efter.
Der findes også en gul form, men den vil ikke rigtig slå sig ned her i haven, forsvinder efter et til to år.

   

 

Uge 34

Colchicum autumnale ’Karin Person’
Det er altid spændende om en plante opfører sig den beskrivelse der er om den i litteraturen.
Da jeg fik Colchicum autumnale ’Karin Person’ i 2018, lød beskrivelsen på at det en meget tidlig C. autumnalis og den lever op til beskrivelsen. Den første blomst var fremme 13. august i år.
Se også løg og knolde 2019, uge 35. 

Colchicum autumnale Karin Person 13 08 2020   Colchicum autumnale Karin Person 16 08 2020
Colchicum autumnale ’Karin Person’, 13. august 2020.    Colchicum autumnale ’Karin Person’, 16. august 2020. 

Uge 29

Så er Agapanthus begyndt at blomstre og der findes nu en del varianter, både i farve og størrelse.
Jeg fik en lille form i 2018, Agapanthus ’Peter Pan’ der kun bliver 50 cm høj og der blomstre dejligt nu.

Agapanthus 3 udgaver 29 07 2019w   Agapanthus Peter Pan 20 07 2020bw
Her er Agapanthus i 3 størrelser fotograferet i 2019, med A. ’Peter Pan’ forrest.    Den bliver ikke stor, 50 cm høj. Her med en lineal på 40 cm.
Agapanthus Peter Pan 20 07 2020w   Agapanthus Peter Pan 20 07 2020aw
Agapanthus ’Peter Pan’. 20. juli, 2020.    Agapanthus ’Peter Pan, blomsten. 

Uge 28

Sommer og nyt fra Bjørn, Nordjylland.

6web   13web
Arisaema candidissum, planten kom med fra Fyn, men har været meget svær at få i gang igen. Nu ser det ud til at lykkes.    Allium huber-morathii, fik 3 løg i 2016, fra en i Holland. Planten er ca. 20 cm høj og breder sig ikke meget.
Der er ikke set frø på den, så kan være god i stenbedet. 
55web   59web
Allium olympicum, her er en lille plante, kun omkring 10 cm høj, vokser ret langsomt, har haft den fra 2014, fundet på plantemarkedet i Kolding.
Der kommer frø, men har ikke lykkes med at få dem til at spire endnu, prøvede sidste år bare at putte dem ned ved siden af planten, kan dog ikke se noget endnu. 
   Allium ‘Summer Beauty’ navnet er måske ikke rigtig, har haft den i mange år, den ses ofte til salg i mange havecenter, derfra navnet.
Planten bliver ca. 30 cm høj, sætter frø, men spreder sig ikke voldsomt.
Beholder sine blade meget friske og grønne meget længe. 

Uge 26

Mere Lilium martagon.

Der er flere spændende navnesorter af L. martagon, som er værd at prøve at dyrke i haven. Jeg har ikke altid held med dem, men jeg bliver ved. Tror det er noget med at finde det rigtige sted til dem, selvom at L. martagon sår sig over hele min have, og har flere store grupper med den.

Lilium martagon 27 06 2020w
Lilium martagon, stor gruppe. 

 

Lilium martagon 06 07 2013web   lilium martagon Pink Morning 26 06 2020web
Lilium martagon, lys form med røde prikker.    Lilium martagon ’Pink Morning’. 
Lilium martagon Claude Shride 26 06 2020w   Lilium martagon Sunny Morning 24 06 2020web
Lilium martagon ’Claude Shride’.   Lilium martagon ’Sunny Morning’.  

 

Uge 25

Nyt fra Bjørn i Nordjylland 

 

Her kommer lige lidt variation i Lillium martagon, har efterhånden ret mange rundt om i haven. Der er også flere af dem som kommer fra frølisten, bl.a. den rosa og hvidlige på disse billeder.

Hvis jeg huske rigtig, så er frøet sået for 4-5 år siden, sidste år var der få blomster, men i år rigtig godt.

Har dog været nød til at vande en det i det tørre forår, da de let smider knopperne ved vandmangel i den lette sandjord som jeg har.

Den orange/gule er en af de nye hybrider, kunne være Lillium martagon ‘Peppard Gold’?

 

 

 
  matarodweb
matahvidweb   mataorangeweb
lije 1web   lilje 2web
Her en lilje som jeg har haft glæde af nogle år nu Lillium monadelphum.
Kommer fra Caucasus hvor den optræder i flere gule former med nogen variation i pletter på kronbladene og støvdragerne.
Min plante stammer fra Leonid Bondarenko i Litauen, den deler sig ikke særlig hurtig, men bliver større år for år. 
 

Her er lige lidt fra drivhuset Albuca humilis, kommer Sydafrikas bjerge.

Flot plante, som er kommet fra frølisten, planten er 3 år og havde kun en blomst sidste år.

Man kan lige ane frøplanterne ved skiltet.

Så man kan få meget godt og også hurtige planter fra frølisten. Prøv det, der bliver også godt med frø på denne plante i år.

 

  albucaweb

 Uge 24

Forebyg, at dine løg ikke bliver spist nede i jorden.

                                                                                          konvalrodæder
Rodæder/konvalrodæder Rhizoglyhus echinops – er på spil.

Rhizoglyhus echinops er en natsværmer der flyver rundt lige nu og lægger sine æg oven på jorden i løbet af sommeren. Larven er op til 65 mm lang, hvid med sorte pletter og et mørkt hoved, og som angriber planterødder i jorden, også løget og dets rødder. Dette møl lægger op til 700 æg i den tidlige sommer på døende blade. Larven borer sig ned i jorden, og spiser af diverse rødder og løg fra sensommer og hele vinteren.

Det anbefales at sprøjte jorden omkring løgene med et generelt insektmiddel (insekticid) i efteråret for at dræbe larverne, hvilket jeg ikke gør selv om jeg har mange løg.

visne blade 13 06 2020web   Løg huller1 13 06 2020web

Derfor bør man se efter de huller der kommer efter en løgvækst er visnet ned, her er direkte adgang til løget for larven.

hul dækket 13 06 2020web   Hul med kompost 13 06 2020web
Når man alligevel luger i haven, så grav jorden løs så hullerne forsvinder og kom eventuelt ny kompost oven på. 
P1000416web
Larven har et særpræget rødbrunt hoved, hvilket gør det let genkendeligt.  Her er også resterne af et spist løg.

Uge 23

Endelig – efter at have ventet i 5 år blomstre min Scilla peruviana igen. Sidst den blomstrede var 11. juni 2015.
Der kommer masser af blade hvert år men ingen blomster.
Planten har jeg haft i over 10 år, så den må hårdfør nok og jeg skulle måske prøve den på mere åbent sted i haven, da den er plantet i et bed, som er til den tørre side.

Scilla peruviana 06 06 2020web  

Scilla peruviana, 1. juni.

Scilla peruviana 01 06 2020webScilla peruviana 06 06 2020aweb

Scilla peruviana, 6. juni.

Scilla peruviana, 6. juni.     

Uge 22
Allium karataviense

Findes i centrale Asien, især Alai og vestlige Tien Shan, her vokser den i løs kalksten, og blomstrer i april og maj. Blade grå-lilla. Dyrkes let i godt drænet jord i fuld sol, hvor den også vil komme med frøplanter. 

Allium karataviense 01 06 2020web

Allium karatasiense. 

Allium karataviense 01 06 2020aweb

Uge 21
Så er det tid for Arisaema


Arisaema thunbergii subsp. urashima er en plante med en rund knold.
Den er udbredt i skovene i Japan, især nær kysten. Planten har en nydelig blomsterstand og er populær inden for havebrug. Som med alle Arisaema består blomsterstanden af en hylsterblad, der omslutter en blomsterkolbe. For A. thunbergi subsp. urashima er kolben tillagt en langstrakt, frit hængende, tråd på 45 til 60 cm.

Knolden producerer ofte sideknolde, som kan fjernes og dyrkes videre. Bladet visner ned om sommeren og efterlader frugtkolben for modning i efteråret. Kolbens røde bær indeholder store mængder oxalsyre og kan forårsage smertefuld irritation af huden.

Alle dele af planten skal betragtes som giftige.

 

 
  Arisaema thunbergii ssp urashima 24 05 2020web
                                                                                                                                                  Arisaema thunbergii subsp. urashima set bagfra. 
Arisaema thunbergii ssp. urashima 22 05 2020web
Arisaema thunbergii subsp. urashima

 Uge 20

Narcissus assoanus
En ægte miniature påskelilje med enlige, duftende gule blomster, kun 10-15 cm høj i april. Oprejst med korte blade. En af disse planter, der på trods af sin lille statur giver stor glæde at se i haven. Velegnet til truget, hævet bede eller godt drænet stenbed.

 

  Narcissus assoanus 02 05 2020web
Narcissus assoanus 01 05 2020

Uge 18

Så er der nyt fra Bjørn i Nordjylland. 

 

 

Denne lille fine og utrolig flotte plante, Sanguinaria canadensis ‘Star’ er købt i 2015.
Den ser ud til at kunne lide sandjorden heroppe, bare ærgerligt at blomsten kun holder 1-2 dage.
Har flere former, men de er ikke lige så flotte i tilvæksten.

 

  starweb
frit1web   frit2web

Flot gruppe af Fritillaria meleagris, har haft godt held med at frøså dem i det meste af haven. Så der kommer bare flere år for år.

  Der kommer også flere farve nuancer frem. 
hundetand1web   hundetand2web
Erythronium revolutum former, jeg har mistet navneskiltene,    - men gode er de.  
Brazenweb   Scillaweb

Her kommer der lige andre farver på. Ficaria verna ‘Brazen Hussy’ mange vil nok kalde det ukrudt. Der er faktisk en lang række Ficaria, som har spættet blade og fyldte blomster.
Okay, de har tildens til at sprede sig ret meget, men flotte er de.

 

Og så lidt Anemoner

  Her er en Scilla rosenii, flot plante, der ikke er så villig til så sig selv,
Første løg er fra 2004, så der er ikke sket så meget, har dog delt sig. 
jummersweb   skaraborgweb
 

Anemone nemorosa ‘Jummers Fienrood’
Fin tæt plante, som også starter med de fineste rosa knopper og meget mørke blade.
I bunden af billedet ses et meget forvokset blad, som det ofte sker hos anemoner, men næste år er det nok normalt igen.

   

Anemone nemorosa ‘ Skaraborg’ fundet hos plantesamler i Sverige.
Bliver op til 20 cm høj, så den fylder lidt.

 

Kaiweb   Pinkweb

Anemone ranunculoides ‘Kai’ 
Kommer fra den estiske ø Hiumaa, formentlig opstået på grund af kraftig nedfald fra Tjernobyl ulykken. Jeg har dog fået den fra en samler/plantehandler i Østrig.

  Anemone nemorosa ‘Pink Delight’
Rigtig flot sart rosa, svagt voksende og lang tid om at komme i gang,
kommer også fra samler i Sverige. 
ellenweb   Taavisweb

Anemone ranunculoides ‘Ellen’ kommer også fra Estland. Planten har også fine grønne meget store fliget blade. 

  Anemone ranunculoides ’Taavi’s Double’ Kommer også fra Estland.
Har haft den i 3 år nu og det er første gang den blomster med de fine grønne kanter/spidser, sidste år var den bare fyldt gul.
Fantastisk fin plante. 

Uge 17

Narcissus ’Kokopelli’
Denne smukke jonquil hybrid kommer med op til 4 duftende blomster på hver stilk, så de giver en godt blikfang i haven.
Er en lille god narcissus til stenbedet, bliver ca. 10-15 cm.

Narcissus Kokopelli 23 04 2020web
Narcissus ’Kokopelli’. 

Uge 16

Syntes du, at vores almindelige påskelilje, Narcissus pseudonarcissus, bliver for høj, så er der god variant af den, Narcissus pseudonarcissus subsp. nobilis.
En dejlig plante fra de høje Pyrenæer. Kronbladene er hvid til blød cremefarvet med en dyb gul bund,
der trænger ud fra bunden af det lige så dybe gule trompet. Denne fremragende farve fortsætter lige tilbage til æggestokken.
Arten er kendt for at kunne blive op til 50 cm i naturen, men i haven skal du forvente den meget mindre, 25 cm er mere normen.
Blomsterne er af samme (store) størrelse, uanset plantens højde. Nobilis betyder: ædel – fortrinlig. Bliver solgt som Narcissus nobilis var. nobilis, hvilket er et synonym.

Narcissus pseudonarcissus web   nobilis
Narcissus pseudonarcissus.  

Narcissus pseudonarcissus subsp. nobilis.


Uge 14


Chionodoxa forbesii ‘Rosea’


Købte i 2018 en potte med en Scilla Rosea fra Brugsens bakker med forårsløg. Det var navnet på skiltet, Scilla Rosea, som fangede min opmærksomhed. Kendte ikke det navn?


Der kom nogle fine rosa blomster, men jeg kunne ikke finde nogen Scilla der havde samme rosa blomster der lignede mine.

 

 
  Scilla bifolia Rosea 25 03 2015web
    Scilla bifolia ’Rosea.
scilla rosea 30 03 2020dweb   scilla rosea 30 03 2020web
Der er ikke noget der hedder Scilla rosea og billedet på skiltet er Scilla bifolia ’Rosea’,
men planten i potten lignede ikke billede. 
 

Den lignede mere en mini form af Chionodoxa x ’Pink Giant’,
som er en hybrid og det gav løsningen,
min plante er Chionodoxa forbesii ‘Rosea’, altså langt fra navn og etiket.

 

 
Chionodoxa luciliace Rosea 13 03 2018web   Chionodoxa luciliaceRosea 31 03 2018web
Men – det er et godt køb, da det sjælden at man ser Chionodoxa forbesii ‘Rosea’ til salg.    Chionodoxa forbesii ‘Rosea’ og ikke Scilla Rosea. 

Uge 13

Anemone blanda
Findes i den østlige Middelhavsregion fra Balkan og Grækenland til Libanon, hvor den vokser på klippesteder og i krat på op til 2.000 m, og blomstrer fra marts til maj.
Blomsterne er normalt hvide eller mørkeblå i Grækenland og ensartet lyseblå i Tyrkiet.
Bladene er hårløse på undersiden. 

Anemone blanda 28 03 2020web   Anemone blanda 28 03 2020aweb

Har dyrket den i mange år og bliver til store grupper. Har fået nogle sorter i andre farver, mest hvide, hvilket kan give nogle spændende farver i haven.

Anemone blanda mix 28 03 2020web
Her er en dejlig gruppe i forskellige farver. 

Uge 11

Man skal ikke tro, at de spændende vintergækker kun kommer fra udlandet. Her i Danmark finder vi gode navne sorter.
Det er kun at holde øjnene åbne og se godt efter, her er et par eksempler. 

Galanthus nivalis Foltmar 02 03 2020web   Galanthus nivalis Foltmar 02 03 2020aweb
Galanthus nivalis ’Foltmar’ – en lille lav nivalis, ca. 12-13 cm høj, med 2 små grønne prikker på indre kronblade. Fundet i en gammel villahave.    Galanthus nivalis ’Foltmar’ - blomsten. 
Galanthus nivalis Danish Swan 15 03 2020web   Galanthus nivalis Danish Swan 15 03 202aweb
Galanthus nivalis ’Danish Swan’ – Spinky form, fundet i en have i Jylland.    Galanthus nivalis ’Danish Swan’ - blomsten. 
Galanthus plicatus Joern 15 03 2020web   Galanthus plicatus ’Joern’ - fotograferet i 2016.C102 03 03 2016 003webGalanthus plicatus Joern 15 03 2020aweb
Galanthus plicatus ’Joern’ – en stor plicatus fundet i min have. Så den første gang i 2015, da var det en lav plante med brede blade og en stor blomst, med et stort grønt mærke på indre kronblade. I 2019 blev alle planter op til 30 cm høje. Dette sker tit, med frøplanter hos vintergækker, ifølge Joe Sharman.    Galanthus plicatus ’Joern’  - blomsten. 

Uge 10


Flere Galanthus fra Nordjylland, samt en Leucojum.

            149web 

           Fra en gammel Nordjysk have

  175web
    Flot gruppe af Galanthus nivalis ‘Blonde Inge’ skulle stamme fra Køln i Tyskland.
Denne klump skal op i år og deles ud flere steder.
Begyndte med 2 løg i 2014, så den er god til at dele sig.
En Corydalis solida sætter lige lidt tryk på farverne.  
192web   193web

Her en lille gruppe af Galanthus ‘Trumps’.

 
  Flot gruppe af Galanthus ‘Cowhouse Green’. Løgene stammer fra 2 sælgere på EBay i 2018.
I baggrunden ses Galanthus e. ‘Beluga’, næste alle blomster spist af snegle.
Der anes også en flot gruppe Galanthus ‘Spindelstone Surprice’ og en gruppe Crocus ‘Yalta’. 
198web   200web

Her en gruppe Galanthus ‘Curly’ købt på plantemarked 2017 i Tyskland.
De ser også ud til at dele sig rigtig godt, står her rigtigt godt sammen med Cyclamen coum.

 

 
  Denne her kunne lige anes i et af de andre billeder,
og det skal jo ikke være vintergækker det hele,
Leucujum vernum ‘Gertrude Wilster’, her sker der ikke så meget i formeringen, ser næsten ud som sidste år. 

Uge 9

At alt er langt fremme i år, ses også hos Fritillaria.
Min Fritillaria imperialis ’Early Fantasy’ et eksempel på, den er nu med knopper først i uge 9.
Andre år blomstrede den sidst i april. 

IMG 5316 web   Fritillaria imperialis Early fantasy 20 04 2018web
Fritillaria imperialis ’Early Fantasy’, sidst i februar, 2020.    Fritillaria imperialis ’Early Fantasy’, midt i april, 2018. 

Uge 8

Nyt fra Bjørn i Nordjylland 

324web   500web
Stor gruppe Galanthus nivalis, som er blevet større år for år uden problemer, men i år er der flere steder i gruppen med Gråskimmel, Botrytis galanthina, har dog valgt at lade naturen gå sin gang, da der ikke rigtig er noget som virker.    Her er en anden stor klynge G. nivalis, som det er første gang jeg har problemer med, små agersnegle, som lige tager det bedste af vintergækkerne. Blomsten, kun de hvide kronblade, lige som man skal til at beundre de små forskelle i blomsterne.
Tror, problemet er så stort i år, fordi der ikke har været nogen form for vinter, så de små bæster har været aktiv hele tiden.
Her har jeg dog været i gang med sneglepillerne, selvom at det nok var for sent. 
014web   640web
Her er en lille gruppe af Galanthus ’Magnet’, en af de gamle kendinge.
Løgne blev omplantet sidste sommer, da en del af dem sad i jordoverfladen.
Så den ser lidt tynd ud lige nu men det skal nok blive bedre de næste år. 
  En fin gruppe af Galanthus ’Sam Arnott’, også en gammel kending.
Der er i denne gruppe også noget forskel på størrelsen af planterne,
men igen, den kommer fra 3 forskellige handler på e-bay i sommers.
Blomsterne er dog meget ens, så den er nok rigtig,
skal bare lige vende sig til den danske muldjord.
I baggrunden står der en del almindelige Galanthus nivalis
001web   604web
Rigtig flot og kraftig gruppe Galanthus nivalis ’Primera’, som jeg har fået at en svensk dame, historien har jeg dog ikke helt, men den skulle være udvalgt for mange år siden.
Har dog ikke kunne finde noget på skrift nogen steder, men mon ikke den gode Schlyter har haft en finger med i spillet, han har også udvalgt en del vintergækker, samt erantis.
Fik 5 løg, sidste forår, så det er en plante der nok skal blive til noget. 
  Lidt fra den gule kasse, Galanthus ’Spindelstone Surprise’, en lille kraftig og god plante, men kan være vanskelig. Den bliver flot i løbet af de næste par uger. 

 

Uge 7
Klimaet rammer vintergækkerne.


Denne vinter, hvor vi ikke har haft nogen særlig frost endnu, har givet os et nyt problem. Snegle.


De første meldinger kom i uge 7: En haveven ringede og fortalte at deres blomster på Galanthus var spist og af hvem?


Det er et typisk snegleangreb, da vinteren har været så mild. I Belgien kendte de meget godt problemet, hvor klimaet er lidt mildere.


Sneglene spisen kun de hvide kronblade på Galanthus, og gør det samme på Leucojum.
Så frem med sneglegift i februar, det er aldrig sket før for mig. 

  spist af snegle 13 20 2020 BWAweb
    Alle blomster er blevet spist af snegle.
Snegleangreb 13 02 2020web   Galanthus med gift 16 02 2020web
Blomsten spist af snegle.     Så er der lagt gift ud blandt vintergækkerne.

 

Uge 6

Galanthus i Nordjylland, ved Bjørn

 

Atkinsiiweb   Bill Clarkweb
Galanthus ’Atkinsii’ er en af de gamle kendinge, som jeg kun have 2 løg af.
Så jeg var på EBay og købte nogle flere, men som I nok kan se, så er de små planter først i billedet, ikke ud til at være helt de rigtige. Måske det ændre sig, vi må se til næste år. 
 

Det er ikke let at få et godt billede af denne Galanthus plicatus ‘Bill Clark’
hele planten har et gult udsende, selv bladene. Håber snart den åbner sig.

 

 
trumpsweb   Spirteweb
Galanthus ’Trumps’ er en af de nyere udgaver, med et mere svævende udtryk, den har et flot grønt mærke på de yder kronblade.    Galanthus ’Sprite’ er en flot lille plant som har små korte striber på de yder kronblade.
Fik 3 løg sidste sommer, så den ser ud til at vokse godt til. 

Galanthus nivalisweb  

Uge 5

Så er der også gang i haven heroppe nordpå.

Hilsen Bjørn

 

Galanthus nivalis
Fik en rigtig god handel på tysk Ebay, 1.000 stykker, rigtigt godt, men efter et par dage så begynder det at gå op for èn at det faktisk også er rigtig mange huller, der skal graves for at få dem i jorden. Planterne ser fine ud herefter at havde stået i plantekassen i ca. 14 dage.
De ser og ud til at være lidt mindre end de G. nivalis jeg ellers har i haven. 
   
Galanthus Flyb Fishingweb   Galanthus Galatea 1web
Galanthus elwesii ‘Fly Fishing’
Løgene blev købt på Ebay i løbet af sommeren og det ser ud til at være en god plante. Handlen på Ebay fra England slutter desværre for mange efter Brexit, da der nu skal laves plantepas til planter og løg. Det er kun nogle få firmaer, der har muligheden for at udstede plantepas i fremtiden. 
  Galanthus ‘Galatea’
Galanthus ‘Galatea’ en rigtig flot lille klump,
som i løbet af ugerne vil blive noget højere
og blomster med ret store hoveder. 
Eranthis hyemalis Evan Bunclarkeweb   Eranthis heymalis Schlyters Orangeweb
Eranthis hyemalis ‘Evan Bunclarke’
Her er en rigtig flot Eranthis, Eranthis hyemalis ‘Evan Bunclarke’ fundet i England af Joe Scharman, jeg har købt den i Tyskland. Sidste år var der en blomst, i år er der fire på vej. Blomsten er meget fliget og en del større end normale E. hyemalis 
  Eranthis hyemalis ‘Schlytens Orange’
Her er det Eranthis hyemalis ‘Schlytens Orange’, en af de udvalgte orange former, her er det en svensker som har udvalgt en. Har dog et par stykker mere, som ikke er kommet frem endnu, men der er ikke ret meget forskel i den orange farve. Denne her sår sig også godt og frøplanterne beholder farven. 
Eranthis hyemalis Schwefelglansweb   Eranthis hyemalis Winterzauberweb
Eranthis hyemalis ‘Schwefelglanz’
Denne her kom også ret tidligt i år og er næste færdig nu, Eranthis hyemalis ‘Schwefelglanz’, som er fundet i en have i tyske Darmstad. Den sætter frø som spirer godt og frøplanterne beholder den lysegule farve. 
  Eranthis hyemalis ‘Winterzauber’
Eranthis hyemalis ‘Winterzauber’ flot og tidlig, men den er ikke glad for min have, den kommer men breder sig ikke så godt. (Planten sætter ikke frø). Her står den under en Daphne mezereum, og der er godt nok mange frøplanter der er ved at spirer her. 

 


Uge 4


Eranthis hyemalis 'Lady Lamortagne’ er en af de mange dobbelt blomstrende Eranthis hyemalis-sorter der er på markedet. Jeg fik min plante i 2013 og nu er dens frøplanter så store, at de er i blomst.


Men – som så mange af E. hyemalis sorterne er den ikke helt frøstabile, under 50%, flere frøplanter bliver som vores almindelige Eranthis.

 

 

 

 

 

 
Eranthis hyemalis Lady Lamortagne blomst web
Eranthis hyemalis Lady Lamontagne 25 01 2020web
Kun de planter hvor de yderste bægerblade er grønne, bliver til Eranthis hyemalis 'Lady Lamortagne’. Så væk med alle de andre. 
IMiris K H 5156 Galanthus plicatus Colossus 25 01 2020web
Iris ’Katharine Hodgkin’ er kommet i blomst her i januar.  Den skal blomstre tidligt og står allerede meget flot nu, Galanthus plicatus ’Colossus’. 

Uge 3
Narcissus romieuxii

Kommer fra Marokko, hvor den vokser i cedertræ og egetræ skove, i 1.700-2.000m højde, normalt på kalksten eller basalt. Blomstrer om vinteren og det tidlige forår.
Anbefales at dyrkes i et løgbed, fordi den blomster så tidligt, men vil vokse på solrige, godt drænet, steder udenfor.
Jeg har haft planten på samme sted i stenbedet siden 2016 og har blomstret hver vinter/forår. I 2017, 12. marts, i 2019 16. februar og i år 15. januar.

www 5129web www 5135web
Narcissus romieuxii Narcissus romieuxii 

Uge 1

Klimaet fremover?


Der sket noget I de sidste 10-15 år med hvilke planter vi kan dyrke I haven.
I min have trives Dierama igneum, fra Sydafrika, alt for godt. Sår over alt.Dette have jeg ikke troet på for 10 år siden.
Så det kan være at vi skal prøve andre nye arter i haven, først i løgbedet for senere at prøve dem i haven

.Dierama igneum 29 06 2019web


En engelsk havemand skriver:
”Den første spænding, i sensommeren, er imidlertid Rhodophiala advenas tilbagevenden. Den gror i kystområderne i det centrale Chile og begynder normalt at blomstre her august.
I mange år dyrkede jeg den i et u opvarmet løgbed og følte, at det var vigtigt at efterligne det kystlige middelhavsmiljø i Chile.
Den blomstrede der og begyndte at optage for meget plads, så jeg plantede adskillige håndfulde løg i den åbne have.
De er kommet gennem et par vintre med temperaturer kortvarigt ned til -10° C og de blomstrede godt i efteråret 2019 med deres lyserøde blomster,
som en velkommen kontrast til de andre efterårsløg og knolde.

rhodophiala 

Top