Løg og knolde 2023.

Retur til siden løg og knolde. (Klik her)


Hop til uge:

52 41 40 39 34 32 31 30 28 25 20 15 13 12 11 10 9 8 4

 

 

 

Uge 52


Heller ikke i år svigte den tidlige vintergæk, fra Samothraki og halvøen Athos, mig. Den er lovet mig, at blomstre mellem jul og nytår og det gør den.
Så er det nye plante år snart i gang.

Galanthus samothracicus 24 12 2023 
 Galanthus samothracicus, den vokser i den nordlige del af haven i skygge og fugtigt.

Uge 41


Crocus goulimyi
Hjemmehørende i det sydlige Peleponnes, Grækenland, hvor den vokser på stenede steder og i olivenlunde. Blomstrer i oktober og november.
Jeg har prøvet ude i haven uden held, den har det fint i alpinhuset.
Der er en hvid form, Crocus goulimyi ’Mani White’. 

Crocus goulimy 07 10 2023web Crocus goulimyi Mani White 07 10 2023web
Crocus goulimyi. Crocus goulimyi ’Mani White’.  

Uge 40


Lidt om Colchicum 'Violet Queen'
Colchicum ‘Violet Queen’ er en rigtig gammel havehybrid. Denne Colchicum har lange fremhævede kronblade ligesom C. ’Lilac Wonder’, de er fint ’tessellated’ på en blålig-lilla bund i god kontrastfarve til en iøjnefaldende hvid hals og striber på indre kronblade. Blomsten vælter hurtigt og lægger sig på jorden. Igen, pas på snegle.

Colchicum Violet Queen 27 09 2023web 
E.A. Bowles skriver i sin bog Crocus og Colchicum fra 1924: ” C. 'Violet Queen' har også lange spidse kronblade, der er tæt tesselleret på en blålig lilla bund, der står i behagelig kontrast til kronbladenes iøjnefaldende hvide hals og centrale striber”. 
Colchicum Violet Queen 27 09 2023aweb 
Min plante er måske ikke den rigtige C. ’Violet Queen’, da der nogen forvirring om denne navnesort, måske er den uddø. Der er to andre Colchicum, der i flere år, er blevet solgt under dette navn, det er Colchicum ’Felbrigg Violet’ og Colcicum ’Pride of Holland’, men min plante ligger tæt på Bowles beskrivelsen af den originale C. ’Violet Queen’. 

Uge 39


September har indtil nu, været en fin varm og tør måned, noget der passer Colchicum fint, for så bliver de ikke ødelagt af blæst og regn.
Her er nogle gode Colchicum, der sætter farve på haven lige nu.

Colchicum speciosum Atrorubens 27 09 2023web  Cochicum speciosum Atrorubens 27 09 2023aweb 
Colchicum atropurpureum eller Colchicum autumnale ’Atropurpureum’
Det en form eller en sort af C. autumnale fundet i dalen ved floden Meuse for mange år siden og er stadig den dybeste farvet af alle Colchicum, med små, men stærkt farvede, dybe, vinrøde lilla blomster i september og oktober. Bliver nu i den nye litteratur beskrevet som en art. 
Colchicum speciosum Atrorubens 27 09 2023web  Cochicum speciosum Atrorubens 27 09 2023aweb 
Colchicum speciosum ‘Atrorubens’
En dejlig stor og stærk speciosum-form med dybere farvede blomster end de fleste almindelige former og med den ekstra bonus af et mørkt lilla rør, der gør hele blomsten endnu mørkere. De blå blomster til højre er Crocus speciosus.
Colchicum Jenny Robinon 23 09 2023web  Colchicum Jenny Robinson 23 09 2023aweb 
Colchicum ’Jenny Robinson’
Dette er en tydelig og let genkendelig sort, der blomstrer midt i sæsonen. De rigt farvede blomster med dristige, uregelmæssigt hvide centre, knækket med farve, og hvide mærker på kanten af den nederste halvdel af kronbladets ydre er nyttige diagnostiske træk

Uge 34


Colchicum speciosum ’Altmarkstern’
Denne nyligt navngivne sort, der stammer fra Uwe Kersten i Altmarkkreis Salzwedel i Tyskland. Han erhvervede denne plante i DDR-tiden som Colchicum neapolitanum fra en plantesamler nær Zwickau. Da den blomstrede, blev det klart, at det ikke var C. neapolitanum. Ikke desto mindre er blomsterne fra 'Altmarkstern' så flotte og unikke, at Uwe navngav den Colchicum 'Altmarkstern' efter forslag fra nogle Colchicum-venner. Det er sandsynligvis en speciosum hybrid, men de enkelte kronblade er relativt smalle og giver blomsten et stjerneformet udseende ("Stern" betyder "stjerne" på tysk). En anden slående egenskab ved blomsterne er deres store hvide bund, der dækker mere end halvdelen af kronbladene.

altmarkstern 
Colchicum bivonae
Dette er en af de arter med markante ’tessellated’ blomster, lilla-pink med mørke og lyse mønstre. Blomsterne kan være temmelig store, med kronblade der bliver fra 5,5-7,0 cm lange og op til 2 cm brede.. Det er en udbredt og variabel plante i enge og krat fra Italien østover til Tyrkiet, og den er i alle sine afskygninger en dejlig haveplante. Den er blevet brugt i krydsningsarbejde med andre arter såsom C. speciosum og C. autumnale, og det har givet nogle fine haveplanter såsom 'The Giant', 'Violet Queen' og 'Disraeli’. 
 bivonae

 

Uge 32


Colchicum autumnale ’Karin Persson’ er den første Colchicum til at blomstre i haven hvert år og det venter sneglene på.
De er kun lige kommet frem, så er det angreb af snegle i gang. Frem med sneglegiften.

 IMG 0334

 

Uge 31


Crinum x powellii
En havehybrid mellem Crinum moorei og C. bulbispernum, begge fra S. Afrika. Den er hårdfør her i landet på en lun plads. Jeg har haft den i snart 30 år.
Vokser i enhver god fugtig jord, blomstrer i juli og august. En position i fuld sol giver flere blomster og mindre af det meget frodige løv. Stængler op til 1,5 m løg op til 20 cm i diameter.

 Crinum x powellii 04 08 2023web
Denne sommer har givet rigtig mange blomster, nok den megen regn den fik i dens vækstperiode. 
 Crinum x powellii Alba 04 08 2023web

Den findes også i hvid form. Selvom den er plantet lige ved siden af den lyserøde, giver den kun enkelte blomster og ikke hvert år. Blomstrede 2020 og nu i 2023.


Uge 30
Småt og stort

 
Cyclmen hederifolium 27 07 2023 Lilium Pretty Woman 27 07 2023web
 Nede ved jorden.
Cyclamen hederifoliums frøkapsler er snart klar til at sprede sit frø, der bliver mange frø fra denne ene plante.
Højt op.
Min Lilium ’Pretty Woman’ har nu stået samme sted i nogle år og liljen bliver nu 2 m høj og med store blomster.

Uge 28


Nu er mange af vore løg og knolde i hvile, de sover, og så er tiden man kan grave dem op og dele dem.

IMG 0279 Galanthus x G 71 24 03 2022aweb

Her er der Galanthus ’G71’, ét løg blev plantet i 2018 og er nu blevet til 20 stk. De er nu genplantet på 2 steder.

En temmelig høj Greatorex-dobbel med tilspidsede blade, der er fundet i H.A. Greatorex tidligere have

 Eucomis bicolor 17 07 2023web  Eucomis bicolor 25 09 2015 002web
Der kom regn og sensommerens løg og knolde har fået liv. Her er det den sydafrikanske Eucomis bicolor, der er godt fremme.  Blomstre i september.  

 

 Uge 25


Allium nigrum
Allium nigrum, det danske navn er sort hvidløg eller bredbladet hvidløg. Det er en mellemøstlig art af vildløg. Den mangler den løg- eller hvidløgsduft,
som de fleste af de andre arter i gruppen deler. Arten er hjemmehørende i Tyrkiet, Cypern, Syrien, Libanon og Israel, men dyrkes som prydplante mange andre steder.
Let at dyrke i haven, men pas på, løget sætter rigtig mange små sideløg så den kan ment bliver lidt voldsom.

Allium nigrum 06 07 2013 002w 
Allium nigrum 29 06 2023aw Allium nigrum 29 06 2023w
Kan hurtigt blive til mange planter.   Løget sætter rigtig mange små sideløg, der er svære at finde i jorden.


Uge 20


Liljer i sukkerlage
Først i maj var jeg til Conference i Tjekkiet, om alpine planter. Her var mulighed til at købe planter og tilstede var en planteskole fra Østrig, med speciale i liljer og de havde de liljer man altid søger.
De solgte deres løg, liggende i en sukkermasse, i lukket plasticpose og inden man plantede løget skulle det ligge i blød i vand i mindst 24 timer for at få sukkermassen væk.
Løgene så rigtig friske ud og er pottet, så nu jeg spændt om de kommer.

 20230511 095307w  20230511 095656w

Uge 15


Jeg kan ikke lade være med at se, om der nye løgplanter hos de lokale handlende, når de kommer med ”løg mix” først på året.
I år fandt jeg Muscari ’Mountain Lady’, købt i februar, så der var ikke meget at se, men nu her i april er det en flot Muscari der blomstre.
Den minder meget om en Muscari ’Ocean Magic’ jeg købte sidste år, men Muscari ’Mountain Lady’ er flottere plante.

 Muscari armeniacum Cantab 19 05 2010  Muscari Mountain Lady 18 04 2023a
 Muscari ’Mountain Lady’.  Muscari ’Mountain Lady’.
 Muscari Ocean Magic 18 04 203w  Muscari Ocean Magic 20 04 2023w
Muscari ’Ocean Magic’    Muscari ’Ocean Magic’ 

 

 Uge 13


Corydalis malkensis – en invasiv art?
For mange år siden købte jeg en lille hvid lærkesporer i en 6 cm potte, Corydalis malkensis, og der blev passet godt på den.
Den kommer fra Kaukasus og skulle være velegnet til dyrkning i stenhave eller alpinhus, kræver god dræning på et solrigt eller delvist skygget sted, som er tørt om sommeren og fugtigt om vinteren. Efter blomstring visner den hurtigt bort.
Men – her i de sidste mange år har den tilpasset så godt til det danske klima, at den trives alt for godt, den er invasiv her i haven, så pas på den.

Corydalid malkensis 02 04 2012web 
Corydalis malkensis. 
Corydalis malkensis 08 04 2023wep 
Corydalis malkensis er nu over hele stenpatiet, ja det meste af haven. 

Uge 12


Hyacinter er hårdføre og vil vokse med succes udenfor, men de er gode til at tvinges frem indendørs til at blomstre fra jul og frem, hvor de plantes i normalt 'løgjord', som består af grov tørv.
Efter blomstringen i vinteren dagene kan de gemmes på tørt sted, eventuelt under bordet i drivhuset, indtil de kan plantet ud i haven sidst i august og først i september.
Plant dem i vel drænet sandet jord og man vil med tiden få en god blomstring her i det tidlige forår.

Hyacinth sp 28 03 2023webjpg 
Hyacinth sp. 

Uge 11


Cyclamen coum er på sit højeste lige her marts. Denne vinterblomstrende Cyclamen trives god i haven og særligt i græsplænen sår de sig godt, så der dukker nye planter alle steder. Det er myrerne som spreder frøet.

coum 1web

coum2web

Cyclamen coum i græsset  

 

Uge 10


Efter en mild februar blev det vinter i marts og så er det godt at kunne gå ind i drivhuset og nyde foråret.
Her er det Narcisus romieuxii ’Treble Chance’, som nu har blomstret i en hel måned og i drivhuset bliver den ikke ødelagt af sne og slud.

 

 Vinter i marts 12 03 2023web  
Narcisus romieuxii Treble Chance 11 03 2023   
Narcisus romieuxii ’Treble Chance'.   

Uge 9

Leucojum vernum 'Gertrude Wister'
Leucojum vernum 'Gertrude Wister', en semi-dobbelt dorothealilje. Dette er en ekstraordinær plante, fordi dorothealilje normalt har 6 kronblade og støvdragere, mens denne form i gennemsnit er 12 eller flere af hver, hvilket tyder på, at to blomster er smeltet sammen til en stor og attraktiv, semi-dobbelt blomst, hvilket kan ses på frugtknuden. Fundet af den kendte løgdyrker Gertrude Wister i 1960'erne i sin have på Swarthmore College campus, USA, og opkaldt efter hende.

 
Leucujom vernum Gretrude Wister 20 03 2021web  Leucujom vernum Gertrude Wister 03 03 2023web   
Leucojum vernum 'Gertrude Wister'.  Her ses rillen på frugtknuden, der viser at det er blomster der er groet sammen.   

 Uge 8

Har man Crocus i haven skal man passe rene botaniske arter, hvis man vil undgå at de sår sig rundt om i haven,
som nu Crocus antalyensis gør.
Hvis man vil undgå dette, kan man se efter de Crocus som er krydsninger, som Crocus chrysanthus ’Heral’. Selvom der står at det er en chrysanthus,
er mange af disse navnesorte en krydsning mellem C. chrysanthus og C. biflorus. Disse krydsninger findes i rigtig mange farver og så er de som regel sterile og holder sig grupper.

 
 Crocus antalyensis 28 02 2023web  
Crocus antalyensis i stenbedet.   
Crocus antalyensis 28 02 2023aweb  Crocus chrysanthus Heral 28 02 2023web   
Crocus antalyensis Crocus chrysanthus ’Heral’.   

Uge 4


Januar, 2023, satte flere rekorder, 12° varme og ny rekord af regn. Altså en varm og våd januar.


Vintergækkerne kom tidligt og blev rigtig store flotte planter for årstiden og den tidlige sorter af vintergækker blev flotte, som Galanthus plicatus ’Colossus’ og Galanthus x ’Faringdon Double’.


Men det har også nogle problemer, jeg måtte ud med sneglegift allerede i januar, snegle elsker at spise kronblade på vores vintergækker og første gang jeg så det var i vinteren 2019-2020, så klima forandringer rammer også vintergækker.


Galanthus plicatus Colossus 19 02 2023web Galanthus x Faringdon Double 19 02 2023aweb
Galanthus plicatus ’Colossus’.  Galanthus x ’Faringdon Double’. 
Og svampen, Botrytis, trives godt i vådt og mildt vejr, så hold øje med den og fjerne de angrebne planter. Svampen går lige i løget, som rådner. 
Galanthus med sneglegnav 27 01 2023web Botrytis galanthina 04 02 2017web
Vintergækker hvor der spist af kronblade her sidst i januar. Svampen, Botrytis har sat grå klumper på vintergækken.