Tufa og kalksten i medlemmernes haver
Her på siden, vil vi gerne vise lidt om de bede lavet af kalk- eller tufasten der er lavet hos foreningens medlemmer. Så vidt muligt er de enkelte bede angivet med størrelse og forbrug af sten pr. kg.
Det er så vort håb,at andre kan finde inspiration og en ide om aktuelt forbrug, hvis man selv vil anlægge et lignende bed.
Kalkstens bedene er lavet med de kalksten vi kunne tilbyde medlemmerne i 2017, og hvoraf der her pr. ult. oktober 2018 stadig er nogle til salg, Klik her hvis du vil se tilbuddet.
Tufa bedene er primært lavet med den tufa vi kunne tilbyde medlemmerne i 2018.
Klik på linien med det enkelte bed, for at se en kort beskrivelse + lidt billeder.
Kalksten bedet er lavet som 2 bede, adskit af en sti belagt med marksten.
Bedene fylder 2,7 x 1,2 meter og 1,2 x 1 meter, ialt ca. 3,5 kvadratmeter, og frorbruget af sten har været 2 trailer læs eller ca. 600 kg.
Kalkstensbedet har været rigtig godt, det er helt klart en kombination planterne kan lide, allerede det første år er de vokset helt fantastisk, og der har hun været ganske få vi har måttet udskifte.
Tufa bed 1.
Bedet er lavet med 5 mellemstore tilplantede tufa sten vi fik foræret i 2017 (man har vel lov til at være heldig) :-)
bedet måler 1,3 x 0,6 meter, ca. 0,8 kvadratmeter, og er anlagt så stenene kan ses fra begge sider (sådan var de tilplantet). af hensyn til omgivelserne er der valgt sorte granitskærver som topdressing.
Tufa Bed 2.
Bedet er lavet af den Tyrkiske tufa, foreningen formidlede salg af i 2018.
Bedet fylder ca. 2 x 2 meter, i alt ca. 4 kvadratmeter, og der er brugt kanp 480 kg. tør tufa.
Stenene var noget runde, så der er valgt at præsentere hver sten for sig, dvs. de er sat med lidt mellemrum og som topdressing er der valgt røde granitskærver (af hensyn til omgivelderne).
Tufa Bed 1.
Bedet er anlagt i 2017, og består af ca. 190 kg. tufa (købt i Belgien).
Tufa bed 2.
Bedet er lavet af den Tyrkiske tufa, foreningen formidlede salg af i 2018.
Bedet fylder ca. 1,4 x 2 meter, i alt ca. 2,8 kvadratmeter, og der er brugt ca 500 kg. tør tufa.
I 2018 købte jeg 3.000 kg tufsten fra Tyrkiet via Den Alpine Have. Jeg har brugt knap 2.000 kg til to sammenhængende bede på 280 x 120 cm og 650 x 300 cm. Jeg har lagt tufstenene direkte i et lag af vasket sand, og mod syd har jeg bygget en ’mur’ på ca. 40 cm i højden af marksten, så jeg på nordsiden af den kunne bygge en mur af tuf for at give lidt beskyttelse mod solen. Tidligere havde jeg en havedam på stedet med fisk og åkander osv., så der er hældt meget sand i hullet for at få det i niveau med de omgivende bede. Jeg har endnu kun plantet nogle få planter i det som fx Daphne og Primula.
I drivhuset har jeg lavet en plantekasse på 170 x 80 x 20 cm med huller i bunden, deri har jeg lagt vasket sand, og derefter har jeg anbragt nogle af de største tufsten i sandet, i hullerne mellem stenene har jeg lagt nogle mindre tufsten og øverst et lag af tufgrus og -sand. Jeg venter til foråret 2019 med at plante forskellige lidt vanskelige planter deri som fx Primula og Dionysia.
Jeg har stadig en rest på godt 600 kg, som skal bruges på et nyt bed, hvor der tidligere stod nogle roser.
Kalkstensbedet
I juni 2017 købte jeg en del kalksten, som jeg bl.a. har brugt til at lave et bed på ca. 150 x 250 cm. Det er højere mod syd og omkranset af nogle store marksten for at forhindre, at sand og andet forsvinder ud på det omgivende fliseområde. Kalkstenene er sat i en blanding af vasket sand, Ecogrip Grow og lidt neutral plantejord. Mellem kalkstenene har jeg lagt nogle mindre stykker af knuste kalksten. Vinteren 2017/18 fik flere af kalkstenene til at revne, men det er kun en fordel og giver et lidt mere naturligt udseende. Jeg har plantet forskellige små kalkelskende planter inkl. Daphne og nogle heksehoste, og de fleste har klaret sig godt.
Tufamur og -bede.
Mur og omliggende bede er lavet af den Tyrkiske tufa, foreningen formidlede salg af i 2018.
I alt blev der købt 2 tons Tufa.
Tufamuren er opbygget i forbindelse med husets gangbro, på et skrånende terræn, så den nærmast fik form som en trekant med en længde på 11 meter og en højde fra 0 til 1 meter (svarende til ca. 5,5 kvadratmeter).
Til muren er der anvendt ca. 1,3 tons tufa.
Billederne herunder viser konstruktionen af muren, og forklarer lidt af de overvejelser Torben og Nils-Jørgen gjorde sig i forbindelse med det ret omfattende projekt (billedtekster af Nils-Jørgen), sidst i præsentationen vise også det færdige resultat + det miljø der blev opbygget omkring muren - samt hvordan den tilplantede mur ser ud ét år efter opførslen.
Efter billederne kan du se, en oversigt over de materialer der er medgået.
Da tufamuren (efter redaktørens opfattelse) er meget unik og spændende, så snyd ikke dig selv for at se disse billeder og den medfølgende forklaring.
Materiale oversigt.
2 tons tufasten
6 parkkantsten (granit 100x20x7 cm) hvor de 2 blev delt i mindre stykker
Bassinfolie EPDM 1,2mm
3mm 1500x3000mm cortenstålplade skåret i 3 stykker
6m cortenstål 5 mm, 'T-profil' 30 x 30 mm
skåret i flg stykker:
1 stk. L=1200 mm
3 stk. L=1000 mm
1 stk. L=800 mm
1 stk. L=600 mm
1 stk. L=400 mm
1 m3 (1.6 tons) støbemix til opfyldning mellem tufasten og bagvedstående cortenstålplade samt til bede foran
Færdigblandet stolpebeton til faststøbning af t-profiler samt granitkantsten
12 portioner hypertufa á:
2 l vermiculite
4 l perlite
5,6 l spagnum
0,4 l tør spirejord
4 l hvid portland cement (1/3 - 1/2 ps)
125 g oxydbrun farvepigment
2-3 l vand (suger meget vand grundet vermiculit og spagnum)
Bedene er lavet af den tyrkiske tufa, foreningen formidlede salg af i 2018.
Der er købt 2.000 kg, der bliver brugt pø om pø-
Bedene er lavet af den tyrkiske tufa, foreningen formidlede salg af i 2018.
Der er købt 875 kg, Hvoraf der er brugt ca. 3/4, dvs. ca. 700 kg.
Bedene måler henholdsvis 2,6 x 2,2 meter og 1 x 1,2 meter - omregnet vil det sige, at der er brugt ca. 100 kg. pr kvadratmeter.
Bedene er lavet af den tyrkiske tufa, foreningen formidlede salg af i 2018.
Der er købt 848 kg.
På billederne kan ses:
Billede 1 Tufa bedet.
Billede 2 Tufa bedet, set fra stuen.
Billede 3 Nærmeste nabo til det nye tufabed
Billede 4 Navneskilt i tufa
Inger-Lise skriver:
Det har faktisk vært nokså vanskelig å få en fasong vi kunne like, fordi anlegget måtte ligge ved siden av vårt andre tufaanlegg (eneste sted der var plass), og de stenene var spisse og kantete, mens de sist ankomne var runde. Vi var så heldige å få en veldig stor, flott sten (rund), og den ville vi gjerne ha godt synlig, men som sagt, runde stener er ikke enkle å ’møblere’ med. Kanskje vi burde gjort det helt annerledes :-)
På nordsiden er lengden på bedet 2 meter. Fra sydsiden er lengden nederst 2,30 m, med et lite lavabed på 1,25 i flukt med dette, som jeg ikke hadde lyst til å fjerne.
Vi begynte ‘alpinkarrieren’ med et høyt stenbed (til høyre bak i bildet 2 – vår tomt er helt flat, så vi ønsket oss litt i høyden, kjøpte 1,5 tonn stein, hadde ikke hørt om tufa).
Derefter lagde vi et spaltebed som vi såvidt skimter til venstre bak i bildet2 (kjøpte halvannet tonn med svære heller). Dette har dessverre sunket litt – ikke noe særlig å gjøre med det; alpinplanter kan vanskelig flyttes på med sine lange røtter.
Så lagde vi et tufabed som vi såvidt ser til venstre (der vi bl.a. ser en Sax. longifolia).
Og så kom det nye tufabedet med mange nokså runde sten, foran i bildet. Her er foreløpig ingen planter, men det varer nok ikke lenge. Vi valgte å bygge litt i høyden her pga plassmangel ellers i haven. Men på en måte var det jo litt synd. Vi kunne valgt å gjøre om en større del av haven og lagt tufaene litt mere tynt og flatt utover. Men det ville medføre så mange ‘plantedrap’, at jeg ikke helt hadde hjerte til det, dessuten må jeg innrømme at jeg er litt fascinert av planter som vokser litt høyt på en vegg / sten.