Forårsmøde 2025

Så kan du godt sætte kryds i kalenderen, ved . . .  Lørdag den 5. april 2025.

Forårsmødet afholdes på Jelling Seminarium (University College Lillebælt), Stationsvej 4, 7300 Jelling.

Til forårsmødet lørdag 5. april 2025 har vi igen fornøjelsen at byde velkommen til Henrik Lütken, der holder foredrag om planter fra forskellige steder i Alperne og derefter om orkideer fra Norden m.m. Henrik Lütken har en kandidatgrad og PhD i plantebioteknologi fra Københavns Universitet, og hans bachelor omhandlede havebrug.
I fritiden er Henrik Lütkens store interesse europæiske alpine og arktiske planter og desuden også vilde planter fra heder, stepper, skove, enge og moser, samt sin have.

 Dagens program:

Der vil være pause undervejs i foredraget.

  kl. 08.45 - 09.30 

Aflevering af udstillingsplanter (Afleveres i forhallen til et medlem af bestyrelsen.)
Husk planterne skal være forsynet med navneskilt og udstillingskort med navn på plante og deltager, udstillingskort kan hentes her,  eller ved henvendelse pr. mail eller telefon til formanden.
Retningslinierne for planteudstilling kan ses her.

Aflevering af planter til plantesalg. - Afleveres enten bagerst i foredragssalen i afspærret område eller på gangbroen lige uden for.
NB. Bordene skal være dækket med plastic (det sørger bestyrelsen for), og pas på med ikke at spilde jord på gulvet.
Vi beder plantesælgerne ved tilmelding til mødet bestille det antal borde, som I har brug for til jeres plantesalg. Det vil lette opstillingen. Vi beder jer samtidig deltage i oprydning og fejning efter salget.

Retningslinjerne for planteudstillingen kan ses her.

Vi beder jer respektere ikke at sælge planter før efter mødet. HELLER ikke det at sætte planter under bordet. Aftal i stedet hjemmefra, hvis der skal tages noget med. Det er et stort ønske fra nogle af vores medlemmer, der overholder reglerne.

HUSK AT TAGE PLANTER MED TIL VORES UDSTILLING.

  kl. 09.00 - 09.30 Morgenkaffe.
Ved registrering ved indgangen bedes I sige jeres navn og antal deltagere, så går det nemmere og hurtigere. Samtidig får i stemmesedler til fotoudstilling og planteudstilling.
 
  kl. 09.45 - 11.45 Foredrag med Henrik Lütken - Alperne fra Schweiz til Slovenien.
    Foredraget vil tage udgangspunkt i planternes naturlige voksesteder, og billeder af planterne og de plantesamfund, de vokser i, vil blive vist. Denne viden om planternes voksesteder kan være gavnlig for succesfuld dyrkning af planterne i vores lavlandshaver, hvilket vil blive diskuteret. Foredraget vil være opbygget som en guidet rejse gennem forskellige områder i Alperne, hvor de klimatiske og geologiske faktorer vil blive beskrevet, og vigtige planter vil blive vist.

Der vil være pause undervejs i foredraget.
 
  kl. 12.00 - 13.00 Frokost med salg af lodder til amerikansk lotteri.

Husk at aflevere jeres stemmer til konkurrencerne, inden vi går i gang igen.

  kl. 13:00 - 14:30 Foredrag med Henrik Lütken - Orkideer i Norden..
    Foredraget vil omhandle orkideer og andre plantesamfund i Norden herunder bl.a. det steppelignende plantesamfund Alvaret, der kendes fra Øland og Gotland.
 
  kl. 14.30 – 15.00

Offentliggørelse og overrækkelse af præmier til vinderne af fotokonkurrence og planteudstilling.

  kl. 15.00 – 16.00 Kaffepause samt udtrækning af amerikansk lotteri
 
  Kl. 16.00 – Plantemarked.
Plantesælgere skal give minimum 5 planter til lotteriet eller bliver opkrævet 100 kr.

 

Fotokonkurrence:

Billederne vil være udstillet til bedømmelse. Mødedeltagerne kårer ved afstemning de bedste billeder i hver kategori.

Pris for deltagelse: kr. 100 pr. person

Til dette arrangement vil vi tilbyde vore sjællandske, norske og svenske medlemmer at vi refunderer hele udgiften til Storebæltsbroen ved 4 personer i 1 bil. Refusionen vil blive nedsat ved mindre antal personer i 1 bil.

Du skal selv medbringe frokost samt kaffe/te til hele dagen. Foreningen serverer et rundstykke til morgenkaffen og kage til eftermiddagskaffen.

Til det amerikanske lotteri modtager vi gerne spændende planter.

Tilmelding til:

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
eller evt. tlf. 20 37 36 96 (Irma Poulsen)


Senest onsdag d. 2. april 2025


Henrik Lütken

HL har en kandidatgrad og PhD i plantebioteknologi fra Københavns Universitet, og hans bachelor omhandlede havebrug.

HL er nu ansat som lektor ved Københavns Universitet, og hans primære forskningsområde er plante- og postharvest-kvalitet. HL er nu ansat som lektor ved Københavns Universitet og er sektionsleder for Afgrødevidenskab under Institut for Plante og Miljøvidenskab. Hans primære forskningsområder er molekylær forbedring af planter af høj værdi samt postharvest-kvalitet.

HL har desuden flere forskningsprojekter, der omhandler potentialet af vilde planter f.eks. tørketålende planter og opstarter et nyt projekt om den medicinske plante rosenrod (Rhodiola rosea) i Grønland.

HL underviser bl.a. i kurset botanik, hvor han primært holder forelæsninger og øvelser om planteøkologi og geobotanik, dvs. hvilke planter vokser hvor og hvorfor. I botanikkurset holder HL en forelæsning om arktisk/alpine planter i Europa. Desuden afholdes en øvelse, hvor de studerende undersøger, hvordan disse planter er morfologisk tilpasset et koldt klima.

I fritiden er HLs store interesse også de europæiske alpine og arktiske planter og desuden også vilde planter fra heder, stepper, skove, enge og moser. HL har i 2018 opbygget en ny have med et lille vandfald og et alpint vandløb, der skaber gode betingelser for en lang række højalpine og gletsjerplanter, der trives godt ved det køligt rindende vand, der pumpes op fra havedammen.

 Henrik Lütken