Forårsmøde 2023.

Så kan du godt sætte kryds i kalenderen, ved . . .  Lørdag den 15. april 2023.

Forårsmødet afholdes på Jelling Seminarium (University College Lillebælt), Stationsvej 4, 7300 Jelling.

Til forårsmødet lørdag 15. april 2023 har vi fornøjelsen at byde velkommen til Connor Smith, chefgartner ved Utrecht Botanisk Have i Holland.
Da Connor tidligere har arbejdet i Schachen Alpine have, hvor planterne vokser i deres naturlige højde, og nu arbejder i Utrecht (lavland som Danmark), har vi desuden bedt Connor om at høre lidt om forskellen og hvilke forholdsregler man bør tage, når man dyrker alpine planter i et lavland.

Connor Smith vil holde 2 foredrag.
Formiddag:
Utrecht Botanic Garden - Dyrkning af en række arter i en af de største stenhaver i Europa. Udfordringer og problemer ved at dyrke alpine planter i et lavlandet som Holland. Jeg vil fortælle om rækken af planter, vi dyrker, hvordan vi dyrker dem og et kig bag kulisserne på vores planteskole og formeringsmetoder.

Schachen - Haven i himlen. En klippehave i de tyske alper som har et vidunderligt udvalg af alpine planter fra hele verden. At dyrke planterne i bjergene er en enorm fordel med hensyn til temperatur og snedække.

Eftermiddag:
Tromsø - en kort rundvisning i og især omkring, den nordligste botaniske have i verden. Den lokale natur er en spektakulær udsigt over den arktiske flora, som er rig og mere mangfoldig, end mange gartnere og botanikere tror!

Du kan læse en artikel om Utrecht på engelsk her, eller i bladet på dansk, fra nr. 154 ( oktober 2022).

Dagens program kommer senere, men du kan læse mere om Connor Smith her.


Forårsmødet 2022.

Forårsmødet 2022, blev afholdt på Jelling Seminarium (University College Lillebælt), Stationsvej 4, 7300 Jelling, Lørdag den 23. april 2022.

Endelig – efter 2 års pause kunne vi igen mødes til forårsmøde i Jelling, og det var på en rigtig forårsdag sidst i april. Mange var da også mødt op, der skulle snakkes med gamle venner, se fotokonkurrence, planteudstilling og så høre foredrag af Martin Hajman fra Tromsø Botaniske Have, og ikke mindst have nye planter med hjem, det er jo forår i haven.

Dage startede med at Irma Poulsen bød alle rigtig velkomne og ønskede os et godt møde. Der var også et stort velkommen til Martin, som skulle begynde dagen med et foredrag om Gentiana og dets nære slægtninge i familien Gentianaceae, som Gentianella og Swertia med flere.
Martin kender sit stof, så vi fik rigtig meget at vide om disse planter og fik set mange flotte billeder.

Efter frokost forsatte Martin med at fortælle om den Botaniske Have i Tromsø, verdens nordligste botaniske have, om havens planter og om folkene bag oprettelsen af haven. De dyrker mange planter, vi har svært ved at dyrke her i Danmark, blandt andet sydafrikanske og sydamerikanske arter. De har også flere flotte samlinger af Primula og Saxifraga.

Du kan se eller gense præsentationen fra Martins foredrag ved at klikke foredragstitlen herunder:
Formiddag: Gentiana og nabo arter i Tromsø
Eftermiddag: Tromsø arktisk-alpine botaniske hage - Planter og steinlandskap

Fotokonkurrencen: Der var indsendt 44 billeder til vurdering, du kan se/gense alle billederne her, og resultateterne her.

Planteudstillingen: Du kan se billederne af de udstillede planter, samt resultaterne her.

Du kan se lidt billeder fra dagen herunder (klik et billede for stor størrelse / slideshow).

Det var dejligt, at vi nu er komme godt i gang, og så må vi håbe, at året og fremtiden forbliver sådan, at vi atter kan mødes uden problemer.


Connor SmithConnor Smith

Jeg bestyrer i øjeblikket en af de største alpinhaver i Europa på 2 hektar.

Jeg har arbejdet for Iseli Nursery i Oregon, USA. Det er en verdenskendt planteskole til grossistsalg af nåletræer og japansk ahorn. Jeg var i praktik og blev den første internationale praktikant, der blev forlænget, siden programmet startede i 1987.

Jeg arbejdede for Zu Jeddeloh i Tyskland. Jeg har deltaget i Essen IPM, som er den største planteudstilling i verden.

Jeg har studeret på et specialistkursus, som foregik i The Royal Botanic Garden Edinburgh, Skotland. Jeg arbejdede inden for en række forskellige områder såsom foredrag, vævskulturformering og med den alpine afdeling.

Jeg har arbejdet i Kevock Garden Plants, planteskole Skotland. Jeg hjalp med Chelsea-blomstershowet. Vi tog en guldmedalje.

I sommeren 2018 flyttede jeg til Pistoia, Italien for at arbejde for Vannucci Piante. Pistoia er det største vækstområde i verden.